vineri, 25 mai 2012

Ce este libertatea pentru tine?




Foarte multe persoane au fost atrase 
de statusul meu de pe facebook: 
“Liberă ca pasărea cerului la Gând şi Cuvânt”.

Dar "Liber ca pasărea cerului" este numai o expresie a noastră, a oamenilor. Păsările care zboară nu cunosc această expresie. Toate animalele sălbatice ştiu că ele sunt limitate de bariere de mediu, de teritoriu şi de acel ceva inefabil pe care oamenii îl numesc "instinct". Când toate acestea sunt luate în consideraţie, ajungem la concluzia că fiecare avem "colivia" limitărilor noastre.

Unii înţeleg prin libertate acele valori care promit democraţie, ca de exemplu dreptul la libera exprimare a opiniei, alegerea liberă a domiciliului şi meseriei. Pentru alţii, libertatea înseamnă posibilitatea de a călători cu maşina sau avionul şi a ajunge în altă ţară în câteva ore. Unii înţeleg prin libertate renunţarea la toate legile şi dreptul la anarhie. Alţii sunt de părere că libertatea adevărată constă în a nu avea nici o responsabilitate. Apoi există si cei care, sub pretextul libertăţii, vor să înlăture toate barierele morale.

Libertatea nu înseamnă 
să faci ce vrei, trăind în egoism şi mândrie .
Nu, libertatea înseamnă 
"a fi" cum "ar trebui să fii". 

Atât timp cât inima nu este liberă să iubească, să ierte, să se bucure, să fie mărinimoasă şi prietenoasă, atât timp cât nu scăpăm de noi înşine, nu suntem liberi.

Eşti tu liber?


Libertatea este privilegiul de a ne elibera de lucrurile 
care nu ne plac, 
pentru a deveni robii lucrurilor 
care ne plac. (proverb)


Mariana Rogoz Stratulat
Panciu, 25 mai 2012