sâmbătă, 1 septembrie 2012

Septembrie


 Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele patru luni gregoriene cu o durată de 30 de zile.
Septembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Fecioarei și sfârșește în semnul Balanței. Din punct de vedere astronomic, luna septembrie începe cu soarele în constelația Leului și se sfârșește cu soarele în constelația Fecioarei.
Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, șapte, pentru că luna septembrie era a șaptea lună în calendarul roman.
Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numește Răpciune. Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an.
Septembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și Decembrie, în fiecare an. Pe 23 septembrie este echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea.

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna septembrie: Ploi mari. Dâmbovița se umflă. Primăria profită de ocazie pentru a o declara navigabilă, și a publica licitație pentru luarea în monopol a navigației dâmbovițene pe 10 ani.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Septembrie

   *  *  *
Sâmbătă, 01 septembrie 2012, la ora 14.00,
sunteţi invitaţi să vă întâlniţi cu luna Septembrie!


Întrebări şi alte curiozităţi pot fi trimise pe
ID: radio_enigma_romania

Intermediar cu multe melodii la butunieră:
Mariana Stratulat

Sper ca această întâlnire cu luna septembrie să vă ajute să intraţi mai lin în toamnă, să vă bucuraţi de belşugul ei şi culorile-i tandre, să vă regăsiţi fiinţa pe băncile şcolii, în învăţătură şi joacă, încercând să daţi tot ce aveţi mai bun în voi în fiecare zi, făcându-vă noi prieteni şi bucurându-vă de incitante descoperiri despre voi şi tot ceea ce vă înconjoară.