joi, 20 septembrie 2012

Zi specială pentru istoria internetului. Emoticoanele au împlinit ieri 30 de ani :-)

Miercuri dimineaţă (19 septembrie 2012), la ora 6.44, ora României, emoticoanele au schimbat prefixul. Au împlinit minunata vârstă de 30 de ani. Cu ocazia acestei aniversări, merită să aducem în discuţie de unde şi cum au apărut.

Emoticoanele s-au nascut pe internet si, ca orice alt lucru care a luat nastere la inceputul WWW-ului, au aparut dupa multe discutii si deliberari.
In septembrie 1982, Neil Swartz si Joseph Ginder discutau despre ce semn sa puna in interiorul unei notiuni pentru a atrage atentia ca trebuie privita ca pe o gluma.
Swartz opina ca cel mai potrivit semn pentru acest lucru era *, in timp ce Giner prefera %. Anthony Stentz s-a alaturat acestei discutii si a propus folosirea * pentru glumele bune si % pentru cele proaste.
Am putea chiar adauga *% la glumele care sunt atat de proaste incat devin amuzante“, mai afirma Stentz.
Dupa mai multe discutii despre care este cel mai amuzant caracter de pe tastatura, Scott E. Fahlmn a venit cu solutia “salvatoare”:
“Propun sa folosim :-) pentru glume si :-( pentru chestiile care nu sunt glume“.
Totusi, este foarte posibil ca emoticoanele sa fi aparut cu mult timp inainte.
In 1881, revista satirica Puck propunea o serie de caractere care sa fie asociate cu bucurie, melancolie si indiferenta. De asemenea circula un zvon despre cum fostul presedinte al SUA, Abraham Lincoln, a folosit un emoticon in timpul unui discurs, insa se pare ca ar fi de fapt vorba despre o greseala de tipar. Totusi, pana ca Fahlman sa vina cu abrevierile lui, nimic nu a avut succes.
Aveam zambete, ironii si emotii, dar nu le puteam exprima cu ajutorul caracterelor. Aceasta problema a luat insa sfarsit de indata ce Scott E. Fahlman a avut acel moment de geniu, pe 19 septembrie 1982.

Sursa: http://www.theatlantic.com/
*    *    *
Bună dimineaţa, dragă enigmaticule!
Astăzi în Mozaic: emoticoane şi muzică pe toate gusturile!
Scrie aici dacă îţi plac emoticoanele
ID: radio_enigma_romania
Sunt Mariana Stratulat şi te invit să
Asculţi vocea gândurilor tale!
http://radioenigmaromania.ro/
http://asculta.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls
Crezi că s-a declanşat un război între cuvinte şi emoticoane? Cine va învinge?
Îţi doresc o zi caldă şi blândă!  Cu sau fără emoticoane!