luni, 19 noiembrie 2012

Proverbe româneşti

„Bună ziua căciulă, că stăpânul n-are gură”


Consideraţi salutul doar un gest de politeţe sau o normalitate?

Cu ironicul sau satiricul „Bună ziua căciulă, că stăpânul n-are gură”, m-am întâlnit pentru prima dată în urmă cu mulţi ani. Era primul contact cu creaţia populară. Învăţătorul ni l-a explicat ca fiind o vorbă veche din bătrâni. Am privit-o toţi cu mare respect şi a avut un efect grozav asupra noastră. Salutam în stânga şi-n dreapta, pe oricine şi nimeni nu ne-a spus că pe necunoscuţi nu-i nevoie să-i saluţi. Oricum aceştia erau puţini pentru că trăiam într-o comunitate restrânsă.
La oraşele mari lucrurile stau altfel. Aici nu prea e în regulă să dai „bună ziua” oricui. Ai părea o curiozitate şi unii chiar ar privi compătimitor în urma ta. Se salută doar cei care se cunosc între ei şi câteodată şi aceştia întorc capul prefăcându-se că nu s-au văzut.
Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în comunitatea imensă a internetului. Aş considera normal să nu saluţi pe toţi cei care apar în calea ta pe căile atât de ramificate ale acestuia. Dar într-un grup restrâns în care fiecare îl cunoaşte pe fiecare, faptul că nu catadicseşti să arunci pe fereastra de mess un simplu şi nevinovat “salut”, mi se pare o lipsă totală a bunului simţ, o lipsă a respectului faţă de cei pe care îi cunoşti.

Voi ce credeţi despre aceşti oameni?
Oare ce îi determină să aibă o astfel de atitudine?


Sunt Mariana Stratulat
şi vă salut la început de săptămână
cu multe zâmbete şi urări de reuşită!

Despre salut şi consecinţele lui
vom vorbi în ediţia de astăzi a emisiunii
Mozaic
(luni, 19 noiembrie 2012, ora 14.00)
http://radioenigmaromania.ro/
http://radioenigmaromania.ro/asculta-online
http://asculta.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls
http://live.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls
Te aşteptăm şi pe Facebook la adresa:
https://www.facebook.com/radioenigmaromania
ID: radio_enigma_romania