sâmbătă, 9 martie 2013

Astăzi


…in calendarul ortodox sunt sarbatoriti Sfintii 40 Mucenici din Sevastia, in Tibet este Ziua Memoriei, care marcheaza ziua in care Dalai Lama a emigrat in India, iar, daca pana la 8 martie a fost saptamana femeii, se spune, popular, ca ziua de 9 martie este Ziua Barbatului.


Nu uitaţi nici de mucenici! Poftă bună!

Un comentariu:


  1. MUCENICI MOLDOVENESTI SAU SFINTISORI

    INGREDIENTE: Aluat: 550 gr faina
    25 gr drojdie proaspata
    125 ml lapte
    125 ml apa calduta
    150 gr zahar tos
    1 ou
    80 gr unt
    1 lingurita sare
    Sirop: 300 ml apa
    150 gr zahar
    1 plic zahar vanilanat
    1 lingura rom
    coaja rasa de la o lamaie
    Pentru uns: 50 ml lapte
    1 galbenus
    miere de albine
    miez de nuca macinata
    Preparare: Aluat: In laptele caldut dizolvam drojdia si lasam la dospit.
    Punem faina intr-un castron, zaharul si sarea.
    Untul il topim la microunde fara sa il infierbantam.
    Dupa ce s-a dospit maiua o turnam peste faina. Adaugam apa calduta, oul si framantam un aluat care va fi destul de elastic si nu se va lipi de mana. Il acoperim cu un prosop si lasam al dospit o ora.
    Sirop:
    Intre timp pregatim siropul in care vom scufunda mucenicii. Punem toate ingredientele intr-un ibric (fara coaja de lamaie) si fierbem la foc mic pana se topeste zaharul. Cind zaharul este topit, luam siropul de pe foc si lasam la racit. Atunci cind siropul numai este fierbinte adaugam coaja rasa de lamaie si amestecam. Dam deoparte.
    Intr-un castronel punem 50 ml lapte si un galbenus de ou. Amestecam si cu acest amestec vom unge mucenicii inainte de ai baga la cuptor.
    Odata aluatul dospit il cantarim si il impartim in 20-22 de bilute egale. Eventual ne ajutam de cantarul de bucatarie. Acum trecem la modelarea mucenicilor.
    Suprafata pe care formam mucenicii, nu trebuie sa fie neaparat infainata, aluatul nu este lipicios si se lucreaza cu usurinta. Luam fiecare biluta de aluat, o rulam intre blatul de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung si subtire de aproximativ 50 cm.
    Indoim ruloul in doua, tinem cu un deget de jumatatea de sus si incepem sa impletim.
    Unind capetele impletiturii formam un cerc. Cercul il incolacim in forma de opt si punem mucenicii astfel obtinuti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ii lasam la dospit acoperiti in tava aproximativ o ora.
    Dupa ce s-au dospit, ungem mucenicii cu compozitia de galbenus si lapte si ii bagam la cuptor pentru 20 minute pana se rumenesc frumos.
    Cind s-au racit ii insiropam bine scufundandu-i in siropul ce l-am pregatit mai sus.
    Insiropati, ii ungem cu miere si ii asezam pe platou.
    Presaram cu nuca macinata si putem servi.
    Ii putem pastra acoperiti cu o punga de plastic.

    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere

salut