joi, 28 martie 2013

„Basarabia, pământul lui Dumnezeu”


   Elevii Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” din Panciu au sărbătorit, ieri  după-amiază, 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în cadrul activităţii intitulate „Basarabia, pământul lui Dumnezeu”. Evenimentul a fost găzduit de sala de festivităţi a unităţii de învăţământ.
   În deschidere, profesorii de istorie Luminiţa Iliescu şi Mihail Adafini au subliniat importanţa evenimentului de la 27 martie 1918 în istoria României, arătând şi etapele realizării lui. Ulterior, cei prezenţi au fost invitaţi să vizioneze un fragment din filmul intitulat „Basarabia lui Dumnezeu”, care s-a constituit într-o adevărată lecţie de istorie despre această provincie românească, precum şi despre evoluţia acesteia după 1940.
   Emoţionante amintiri despre Basarabia au fost povestite şi de invitaţii la activitate, Onisim Roşca şi Mariana Rogoz Stratulat. Abia stăpânindu-şi lacrimile, Onisim Roşca le-a mărturisit elevilor în ce condiţii a fost nevoit să părăsească Basarabia, pentru a se refugia în România, cum s-a adaptat aici, prezentând şi şcolile pe care le-a urmat până a ajuns inginer agronom la Panciu, oraş în care trăieşte de o jumătate de secol. De asemenea, octogenarul a explicat în ce context a fost scrisă cunoscuta poezie a lui Alexe Mateevici, „Limba noastră”, după care a recitat şi două dintre creaţiile sale proprii, intitulate „Cetăţile Nistrului”, scrisă în 1986, sub pseudonimul Dionisie Orheianu, şi „Hotarul”, care datează din 2006.
   Amintiri frumoase, dar în acelaşi timp dureroase, au fost evocate şi de scriitoarea Mariana Rogoz Stratulat, a cărei mamă, originară din Basarabia, nu şi-a revăzut meleagurile natale timp de aproape 50 de ani, până în 1989.
   O prezentare succintă a uneia dintre cele mai cunoscute personalităţi basarabene, ÎPS Antonie Plămădeală, care s-a născut la Stolniceşti, a fost realizată, apoi, de preotul Ştefan Aga.
   Activitatea organizată de Liceul Tehnologic a mai cuprins şi un  program artistic, alcătuit din cântece şi poezii aparţinând poetului basarabean Alexe Mateevici.
 
 
 
sursa:  http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto--basarabia-pamantul-lui-dumnezeu_2_144083.html