duminică, 14 aprilie 2013

5 plante medicinale de primăvară și beneficiile lor

Menta, mușețelul, păpădia, coada șoricelului sau pătlagina sunt plante sălbatice foarte răspândite la noi în țară, care cresc primăvara. Toate au efecte curative deosebite, ele fiind recomandate de specialiștii în medicină naturistă pentru ameliorarea sau tratarea unei game largi de afecțiuni.

Menta



Ceaiul de mentă este cunoscut în special pentru capacitatea de a calma durerile de stomac, de a ameliora diareea sau flatulența. El poate fi folosit și împotriva grețurilor sau indigestiei. Însă, potrivit unor studii, citate de mnn.com, menta poate avea și proprietăți antibacteriene și antivirale, poate calma iritațiile de piele, durerile de cap sau congestia pulmonară. Fiind un decongestionant eficient, mentolul (agentul activ din mentă) ajută și la expectorație și poate calma tusea.

Mușețelul


Recunoscut pentru proprietățile sale calmante, mușețelul are o întrebuințare variată, fiind un remediu gastric, dar și antiinflamator, antiseptic, analgezic și cicatrizant. Ceaiul de mușețel poate reduce inflamațiile tractului digestiv, spasmele și elimina gazele intestinale, fiind recomandat uneori și în cazurile de ulcer gastric. De asemenea, potrivit prevention.com, reduce simptomele anxietății. În cazul uzului extern, mușețelul poate calma pielea iritată, ameliora arsurile solare, reumatismul, ulcerațiile, abcesele sau sinuzita (prin infuzie).

Păpădia


Păpădia este o sursă importantă de potasiu și o plantă medicinală recomandată în bolile provocate de un dezechilibru glandular. Se folosește în unele boli ale ficatului, întrucât mărește secreția biliară, dar și în afecțiuni ale  pancreasului, stomacului, splinei şi rinichilor. În plus, păpădia are și o acțiune diuretică, ajutând la eliminarea toxinelor din corp și la combaterea obezității. Uneori este utilizată în tratamentul eczemelor sau artritei.

Coada șoricelului


Ceaiul de coada șoricelului este folosit ca remediu pentru o varietate de afecțiuni, printre care: problemele de digestie, ulcer, colici, gripă sau răceală, dureri de cap. Se poate folosi, sub formă de infuzie în rinite și rinosinuzite alergice, alergii sau bronșite. Extern, coada șoricelului poate fi folosită ca dezinfectant, iar frunzele sale se pot aplica direct pe răni pentru a stimula coagularea sângelui.

Pătlagina


Pătlagina se recomandă în tratamentul afecțiunilor aparatului respirator, mai ales în cazul unor secreții abundente ale mucoaselor, în tuse, astm pulmonar și bronșic, dar și pentru unele probleme digestive (semințele de pătlagină se folosesc la fabricarea unor laxative). Dacă este utilizată extern, planta are proprietăți antimicrobiene și anti-inflamatorii, ajutând la vindecarea rănilor.
sursa: http://ro.stiri.yahoo.com