duminică, 7 aprilie 2013

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii


Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica prioritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


In 1948, pe data de 7 aprilie, era fondata Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu sediul central la Geneva si rolul declarat de a mentine si coordona situatia sanatatii populatiilor pe glob. Organizatia Mondiala a Sanatatii are in prezent un numar de 193 de state membre. Are reprezentante in 147 de tari si 6 birouri regionale. Finantarea bugetului se face prin cotizatii platite catre de tarile membre si din contributii voluntare ale tarilor membre sau donatii. Cotizatiile sunt calculate conform unei scari mobile: tarile bogate platesc mai mult iar cele sarace mai putin. Pe data de 7 aprilie 1948, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii era infiintata, prima Adunare Mondiala a Sanatatii a simtit nevoia crearii unei zile mondiale a sanatatii. Data a fost aleasa 7 aprilie, iar Ziua Mondiala a Sanatatii a fost celebrata pe 7 aprilie a fiecarui an (incepand din 1950), scopul acestei zile fiind acela de a creste nivelul de cunostinte la nivel global pe o anumita tema de sanatate si de a atrage atentia asupra unei zone prioritare de care sa se ocupe Organizatia Mondiala a Sanatii. Aceasta zi este folosita ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung. Printre temele si programele lansate in trecut intr-o zi de 7 aprilie se numara Eradicarea Poliomielitei, Orase mai curate pentru o viata mai buna, Maternitate in siguranta, Siguranta sangelui incepe cu mine, Miscare pentru sanatate sau Fiecare mama si fiecare copil conteaza.


Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în data de 7 aprilie, fiind aniversarea înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 1948. OMS alege în fiecare an o temă pentru a sublinia o problemă prioritară de sănătate publică. Pentru anul acesta, subiectul propus este hipertensiunea arterială, iar sloganul sună în felul următor:„Verifică-ţi tensiunea arterială. Elimină-ţi riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral!”
Scopul este conştientizarea responsabilităţii fiecărei persoane pentru propria sănătate, precum şi creşterea atenţiei acordate celor din anturaj, informeaza Directia de Sanatate Publica Satu Mare.
Vorbim despre hipertensiune arterială, HTA (presiune mare a sângelui) la valori care depăşesc 140 / 90 (măsurate în mmHg). HTA reprezintă un parametru anormal care predispune la apariţia multor entităţi patologice, cum ar fi de ex. atacul de inimă, accidentele vasculare cerebrale. Chiar şi în cazul unor valori doar puţin ridicate, cu timpul apar nişte modificări la nivelul arteriolelor care pot duce la orbire, îmbolnăvirea rinichilor etc. Trebuie ştiut că tensiunea arterială mare nu determină neapărat stare de rău, respectiv intensitatea simptomelor nu este întotdeauna în concordanţă cu valorile tensionale – dar riscul pentru sănătate este la fel de important, indiferent de senzaţia subiectivă a persoanei. De aceea, este bine ca fiecare persoană să-şi măsoare din când în când tensiunea arterială, iar în cazul unor valori ridicate, să se prezinte la medic pentru consultaţie şi să respecte medicaţia prescrisă şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos.
Măsurile de prevenire a hipertensiunii arteriale, împreună cu combaterea altor factori de risc cardiovascular pot contribui la reducerea numărului de decese prin boli de inimă. Astfel se recomandă:oprirea fumatuluil; evitarea abuzului de alcool şi de cafea; reducerea consumului de sare; alimentaţie echilibrată; menţinerea masei corporale în limite normale; activitate fizică zilnică; odihnă suficientă.
Dorim să vă atragem atenţia asupra importanţei cruciale a recunoaşterii semnelor atacului cardiac şi ale accidentelor vasculare cerebrale. Atacul de inimă poate să apară cu o puternică durere de inimă, cu caracter de apăsare sau strângere, durere care poate iradia şi în alte zone, cum ar fi umărul şi braţul stâng, gâtul, scapula, stomacul. În cazul unei persoane prezentând stare de rău cu ameţeală, cădere, trebuie să-i dăm trei comenzi simple: să-şi ridice braţele, să zâmbească şi să spună o propoziţie – iar dacă nu reuşeşte să efectueze acestea, putem suspiciona un accident vascular cerebral. Acţionând prompt pentru ca persoana să ajungă de urgenţă la medic, avem şanse să-i salvăm viaţa.