duminică, 7 aprilie 2013

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii


Incepand cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii reprezinta pentru intreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sanatate publica prioritare la nivel global in viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.


In 1948, pe data de 7 aprilie, era fondata Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu sediul central la Geneva si rolul declarat de a mentine si coordona situatia sanatatii populatiilor pe glob. Organizatia Mondiala a Sanatatii are in prezent un numar de 193 de state membre. Are reprezentante in 147 de tari si 6 birouri regionale. Finantarea bugetului se face prin cotizatii platite catre de tarile membre si din contributii voluntare ale tarilor membre sau donatii. Cotizatiile sunt calculate conform unei scari mobile: tarile bogate platesc mai mult iar cele sarace mai putin. Pe data de 7 aprilie 1948, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii era infiintata, prima Adunare Mondiala a Sanatatii a simtit nevoia crearii unei zile mondiale a sanatatii. Data a fost aleasa 7 aprilie, iar Ziua Mondiala a Sanatatii a fost celebrata pe 7 aprilie a fiecarui an (incepand din 1950), scopul acestei zile fiind acela de a creste nivelul de cunostinte la nivel global pe o anumita tema de sanatate si de a atrage atentia asupra unei zone prioritare de care sa se ocupe Organizatia Mondiala a Sanatii. Aceasta zi este folosita ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung. Printre temele si programele lansate in trecut intr-o zi de 7 aprilie se numara Eradicarea Poliomielitei, Orase mai curate pentru o viata mai buna, Maternitate in siguranta, Siguranta sangelui incepe cu mine, Miscare pentru sanatate sau Fiecare mama si fiecare copil conteaza.


Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în data de 7 aprilie, fiind aniversarea înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 1948. OMS alege în fiecare an o temă pentru a sublinia o problemă prioritară de sănătate publică. Pentru anul acesta, subiectul propus este hipertensiunea arterială, iar sloganul sună în felul următor:„Verifică-ţi tensiunea arterială. Elimină-ţi riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral!”
Scopul este conştientizarea responsabilităţii fiecărei persoane pentru propria sănătate, precum şi creşterea atenţiei acordate celor din anturaj, informeaza Directia de Sanatate Publica Satu Mare.
Vorbim despre hipertensiune arterială, HTA (presiune mare a sângelui) la valori care depăşesc 140 / 90 (măsurate în mmHg). HTA reprezintă un parametru anormal care predispune la apariţia multor entităţi patologice, cum ar fi de ex. atacul de inimă, accidentele vasculare cerebrale. Chiar şi în cazul unor valori doar puţin ridicate, cu timpul apar nişte modificări la nivelul arteriolelor care pot duce la orbire, îmbolnăvirea rinichilor etc. Trebuie ştiut că tensiunea arterială mare nu determină neapărat stare de rău, respectiv intensitatea simptomelor nu este întotdeauna în concordanţă cu valorile tensionale – dar riscul pentru sănătate este la fel de important, indiferent de senzaţia subiectivă a persoanei. De aceea, este bine ca fiecare persoană să-şi măsoare din când în când tensiunea arterială, iar în cazul unor valori ridicate, să se prezinte la medic pentru consultaţie şi să respecte medicaţia prescrisă şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos.
Măsurile de prevenire a hipertensiunii arteriale, împreună cu combaterea altor factori de risc cardiovascular pot contribui la reducerea numărului de decese prin boli de inimă. Astfel se recomandă:oprirea fumatuluil; evitarea abuzului de alcool şi de cafea; reducerea consumului de sare; alimentaţie echilibrată; menţinerea masei corporale în limite normale; activitate fizică zilnică; odihnă suficientă.
Dorim să vă atragem atenţia asupra importanţei cruciale a recunoaşterii semnelor atacului cardiac şi ale accidentelor vasculare cerebrale. Atacul de inimă poate să apară cu o puternică durere de inimă, cu caracter de apăsare sau strângere, durere care poate iradia şi în alte zone, cum ar fi umărul şi braţul stâng, gâtul, scapula, stomacul. În cazul unei persoane prezentând stare de rău cu ameţeală, cădere, trebuie să-i dăm trei comenzi simple: să-şi ridice braţele, să zâmbească şi să spună o propoziţie – iar dacă nu reuşeşte să efectueze acestea, putem suspiciona un accident vascular cerebral. Acţionând prompt pentru ca persoana să ajungă de urgenţă la medic, avem şanse să-i salvăm viaţa.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 7 aprilie, in 1795, francezii adoptau metrul ca unitate de masura oficiala pentru lungime, folosind meridianul parizian. Impartind lungimea acestui meridian la 40 de milioane, francezii obtineau masura exacta a metrului lor. Cativa ani mai tarziu, in 1799, o comisie formata din savanti din mai multe tari prezentau etaloanele sistemului metric – metrul si kilogramul – care au fost preluate de guvernul francez si depuse pentru pastrare in Arhivele Republicii Franceze.

  Pe 7 aprilie 1795, francezii renuntau la livre in favoarea francului, devenit moneda nationala. Apoi, francezii au renuntat si la franc, in 2002, inlocuindu-l cu moneda unica europeana, euro. Un sondaj recent arata ca patru din zece francezi regreta francul si aproape 50% dintre ei au pus deoparte monede ca amintire.

  In 1927, pe 7 aprilie, in Statele Unite era facuta cu succes prima transmisiune televizata la mare distanta din lume. Secretarul Departamentului comertului din SUA, Herbert Hoover, tinea un discurs la Washington, in timp ce la New York un grup de reporteri si demnitari asista la demonstratia acestei noi inventii – televiziunea.

  La data de 7 aprilie 1963 Iugoslavia era proclamata republica socialista si Josip Broz Tito era numit presedinte pe viata.

  Tot intr-o zi de 7 aprilie, in 1978, Biblia editata de Gutenberg era masurata in bani grei – celebra publicatie era vanduta la New York pentru suma de 2 milioane de dolari.

  Pe 7 aprilie 1981, olandezul Willem Klein reusea, in fata a 200 de matematicieni si oameni de stiinta, sa extraga mental radacina de numarul 13 dintr-un numar de 200 de cifre. Numarul a fost scris cu creta pe 8 table puse una langa alta, iar olandezul a facut calculul, fara creion sau hartie, in 10 minute si 30 de secunde.

  In anul 2005, recordul sau a fost depasit de Alexis Lemaire, care a reusit aceeasi performata in 4 minute si 27 de secunde!

  In 1983, pe 7 aprilie, era descoperit, in Egipt, cel mai vechi schelet uman, care dateaza de acum 80.000 de ani.

  La 7 aprilie 1985 Wham! devenea primul grup pop care sustinea un concert in China.

  Pe 7 aprilie 1990, Tommy Lee, membru al trupei Motley Crue, se ranea in timpul
  unui concert, atunci cand incerca sa execute o acrobatie, cazand 10 metri in gol.

  Tot intr-o zi de 7 aprilie, in 1994, Courtney Love era arestata dupa ce luase o supradoza de droguri si furase dintr-un magazin. La acel moment, Love nu stia ca sotul ei, Kurt Cobain, era mort in apartamentul lor. Trupul lui a fost descoperit pe 8 aprilie de un electrician care venise sa instaleze un sistem de securitate.

  In 1997, pe 7 aprilie, solistul trupei Oasis, Liam Gallagher, se casatorea cu actrita Patsy Kensit. Au divortat trei ani mai tarziu.

  La 7 aprilie 1998, George Michael era arestat pentru acte indecente intr-o toaleta publica din Beverly Hills, California. Cantaretul a sustinut ca a fost provocat de un politist sub acoperire, dar a fost amendat cu 810 USD si 80 ore de munca in folosul comunitatii. Dupa incident, George Michael a anuntat public ca este homosexual. In plus, a scris “Outside”, un cantec ale carui versuri si videoclip fac trimitere la incidentul din toaleta.

  Pe 7 aprilie 1999, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, impreuna cu Academia Romana, acordau regizorului Andrei Serban Premiul de Excelenta in Cultura Romaneasca.

  In 2001, pe 7 aprilie, Paul McCartney cumpara casa din Beverly Hills ce apartinuse lui Courtney Love, pentru aproape 4 milioane de dolari.

  Astazi, la Hollywood este sarbatoare. Regizorul american Francis Ford Coppola si actorul de origine neo-zeelandeza, Russell Crowe sunt nascuti intr-o zi de 7 aprilie, ca si regizorul roman Mircea Daneliuc, actorul de origine chineza Jackie Chan si jucatoarea romana de tenis Sorana Cirstea.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut