Ce mănâncă azi, cam ştim, dar nu
ne putem da seama cât de mare este schimbarea petrecută într-un veac
decât comparând hrana de azi cu cea din jurul anului 1900.
Dacă vom cerceta câteva lucrări ale unor
cărturari care s-au ocupat de subiect – medici, etnologi ş.a. – şi
cărţi de bucate din vremea aceea, ne vom minuna cu siguranţă de uriaşele
prefaceri prin care a trecut societatea românească, văzute prin prisma
unuia dintre aspectele cele mai grăitoare şi bogate în înţelesuri ale
culturii umane: alimentaţia.
Într-o lucrare tipărită în 1895, intitulată „Igiena ţeranului român”, autorul, dr. Gheorghe Crăiniceanu, se apleca şi asupra acestui aspect – „Alimentaţiunea în diferite regiuni ale ţerii şi în diferite timpuri ale anului.”
Ţăranii alcătuiau, la vremea aceea, cea mai mare parte a populaţiei
ţării, iar situaţia lor era departe de fi înfloritoare: un deceniu mai
târziu, tocmai această viaţă grea avea să ducă la izbucnirea mişcărilor
ţărăneşti de la începutul secolului XX, culminând cu răscoala de la
1907.
sursa: http://www.descopera.ro
Multe alte informaţii puteţi citi în “comments”.