duminică, 14 aprilie 2013

Într-o zi de 14 aprilie…

…in anul 1457, incepea domnia lui Stefan cel Mare in Moldova.


Fiu al domnului Bogdan al II-lea si al Mariei Oltea, dupa uciderea tatalui sau, Stefan vine cu oaste si, ajutat de Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti, il infrange la Doljesti pe Petru Aron, ucigasul tatalui sau. Apoi merge la Suceava, unde, pe locul care se chema Campia Direptatii, langa cetatea de scaun, ii intreaba pe toti cei de fata daca le este cu voie sa le fie domn. Intreaga adunare in frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, targoveti, ostasi si “toata tara” in proclama pe Stefan ca „domn legiuit al Moldovei in scaunul parintilor si stramosilor lui”. In cursul domniei sale Moldova a cunoscut o inflorire fara precedent.
Luptand de la egal la egal cu vecini mult mai puternici, Stefan cel Mare a reusit sa impuna Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale. Din nefericire, marimea redusa a populatiei si resursele limitate au facut ca, o data cu modificarea tehnologiei razboiului (introducerea pe scara larga a armelor de foc, scumpe si greu de fabricat) Moldova sa nu mai poata tine pasul cu vecinii mult mai bogati. Popularitatea lui Stefan cel Mare in randul romanilor s-a putut vedea in desemnarea sa la 21 octombrie 2006 ca fiind „cel mai mare roman al tuturor timpurilor”, in cadrul emisiunii „Mari Romani” de la TVR 1. 77,349 de telespectatori, reprezentand 21.30% din totalul de voturi, au acordat votul lor lui Stefan cel Mare. In anul 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a implinit actul oficial al canonizarii lui Stefan cel Mare, ziua cinstirii sale fiind 2 iulie.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:

  Tot intr-o zi de 14 aprilie, in 1828, lexicograful si editorul american Noah Webster isi insusea drepturile de autor ale primei editii a dictionarului care-i poarta numele. Supranumit parintele educatiei scolare americane, Webster a realizat primul dictionar al limbii engleze vorbite in Statele Unite, dictionar care si la aceasta ora este considerat unul dintre cele mai importante si mai complete din lume.

  Pe 14 aprilie 1865, presedintele Abraham Lincoln era impuscat mortal de actorul John Wilkes Booth si va muri a doua zi. Dupa cautari asidue, in noaptea de 25 spre 26 aprilie, asasinul presedintelui a fost descoperit la o ferma. Actorul, sustinator al sclaviei negrilor, si complicii sai au fost spanzurati. Initial, asasinul planuise sa-l rapeasca pe Lincoln si sa-l foloseasca pe post de moneda de schimb contra prizonierilor capturati dintre sudisti. Infuriat de un discurs antisclavagism al lui Lincoln, acesta s-a razgandit, insa, si l-a impuscat pe presedinte in cap, in timp ce acesta se afla la teatru.

  In 1884, pe 14 aprilie, aparea, la Sibiu, publicatia politica si culturala Tribuna.
  La data de 14 aprilie 1912, la ora 23 si 40 de minute, Titanicul lovea aisbergul care avea sa-i cauzeze scufundarea din dimineata zilei urmatoare.

  Tot intr-o zi de 14 aprilie, in 1924, se infiinta, la Bucuresti, Asociatia Romaneasca pentru Liga Natiunilor.

  In 1933, pe 14 aprilie, aparea legea privind crearea Fundatiilor Culturale Regale ale Romaniei.

  Pe 14 aprilie 1956 aparea pe piata, in Statele Unite, aparatul video, care se vindea cu 50.000 de dolari bucata.

  La data de 14 aprilie 1963, The Rolling Stones sustinea un concert in Richmond. In sala erau si cei 4 Beatles.

  Tot intr-o zi de 14 aprilie, in anul 1986, Ronald Reagan ordona lansarea de atacuri aeriene impotriva Libiei, care vor duce la decesul a 60 de oameni, ca raspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, cand doi soldati americani au fost ucisi.

  Pe 14 aprilie 1990, Madonna reusea pentru a saptea oara in cariera sa sa cucereasca prima pozitie a clasamentelor britanice si americane, de aceasta data cu hitul Vogue, o piesa inclusa si pe coloana sonora a filmului Dick Tracy, regizat de Warren Beatty. Madonna jucase in film alaturi de Al Pacino si Dustin Hoffman, iar pe platorile de filmare incepuse o relatie amoroasa cu Warren Beatty.

  In 2000, pe 14 aprilie, presedintele rus, Vladimir Putin, incepea o vizita la Londra, unde se intalnea cu premierul Tony Blair si cu regina Elisabeta a II-a, aceasta fiind prima iesire in Occident de la alegerea sa.

  La data de 14 aprilie 2001, P. Diddy era arestat in Miami in timp ce conducea un scuter in South Beach desi avea permisul suspendat. A fost eliberat numai dupa ce a semnat o declaratie cum ca se va prezenta in fata justitiei.

  Pe 14 aprilie 2003, un individ era arestat pentru ca vanduse bilete in valoare de 14.000 de dolari pentru un concert Bjork inventat. A fost prins in Hawaii.

  Astazi le spunem “La multi ani!” actritei Rodica Mandache, poetei Daniela Crasnaru si actorului Adrien Brody, actritei americane Sarah Michelle Gellar si jucatorului roman de tenis Gabriel Trifu.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, http://www.440.com/twtd/today.html, http://www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut