luni, 15 aprilie 2013

Într-o zi de 15 aprilie…


…in 1452, se nastea in Italia, nu departe de Florenta, copilul nelegitim al unei taranci, Catarina, si al lui Pietro, fiul notarulului din oraselul Vinci.

Copilul va primi numele Leonardo.


A avut parte de cea mai buna educatie, dar, bastard fiind, nu a putut urma cursurile unei universitati. La 14 ani, uimea prin talentul sau de desenator. A fost ucenicul lui Andrea del Verrocchio, considerat cel mai bun pictor si sculptor al acelor vremuri. Om de spirit universal, artist, om de stiinta, inventator si filozof, Leonardo ramane una dintre cele mai importante personalitati ale Renasterii. Ca pictor a realizat lucrari patrunse de un adanc umanism, pline de poezie si de mister;



portrete (“Gioconda”), compozitii (“Madona in grota”, “Sf. Ana cu Fecioara si Pruncul”), picturi murale (“Cina cea de taina”). Desenele sale au fost fie artistice (schite, studii de expresie, lucrari definitive), fie cu caracter stiintific. Ca sculptor a realizat statuia ecvestra a lui Francesco Sforza (neturnata in bronz). A lasat un mare numar de schite si proiecte de arhitectura si este autorul unui celebru “Tratat de pictura”. Leonardo da Vinci a avut contributii si anticipari in mai multe ramuri ale stiintei: mecanica (studii asupra frecarii, caderii corpurilor, rezistentei materialelor), hidrotehnica (sisteme de irigatie), optica (transparenta culorilor, vederea binoculara), cosmologie, anatomie, botanica. In plus, Leonardo a lucrat la constructia unor aparate de zbor, emitand ideea parasutei, si a proiectat numeroase masini (de sapat, tipografice), cuptoare metalurgice.

Constient de uriasul sau talent, Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele “Voi dainui”.