luni, 1 aprilie 2013

Învaţă de la păsări să fii mereu în zbor!

1 Aprilie – Ziua mondială a păsărilor.

 

In timp ce pentru multi 1 aprilie este Ziua Pacaleli­lor, pentru ornitologi, prima zi a lui aprilie inseamna Ziua Pasarilor. Ziua Mondială a Păsărilor a fost instituită în scopul sensibilizării publicului privind necesitatea protecţiei păsărilor şi a habitatelor lor si este organizată de către secretariatele Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) şi Acordului privind conservarea păsărilor de apă african-eurasiatice migratoare (AEWA) – două tratate internaţionale ce tin de conservarea animalelor sălbatice, administrate de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), la care aderă un număr tot mai mare de parteneri.
Tradiţia omagierii păsărilor vine din secolul trecut (1906), ca urmare a Convenţiei pentru Apărarea Păsărilor, oficializată de Organizaţia Naţiunilor Unite. De ce trebuie să sărbătorim păsările? Ele au avut şi au un loc aparte în menţinerea echilibrului ecologic natural, dar şi în cultura şi economia umană. Încă din vremuri străvechi au stârnit interesul oamenilor, fie pentru valoarea alimentară a cărnii lor, fie datorită penajului atractiv, sau prin cântecul, paradele şi dansurile nupţiale care premerg împerecherea. Începând din era neolitică, omul a domesticit câteva specii (raţe, porumbei ş.a.) pentru a avea la îndemână carnea şi ouăle lor; ulterior, speciile domesticite au fost răspândite şi supuse selecţiei artificiale, obţinând diverse rase conform cu nevoile umane. În antichitate unele păsări (vulturii, şoimii, bufniţele, corbul, porumbelul) erau personificate şi glorificate ca zeităţi.
In România, aceasta sarbatoare isi are originea in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, fiind sarbatorita mai ales in scoli, dar a fost treptat abandonata in anii 1945-1950. Ziua Pasarilor a fost “reinaugurata” din 1993. Din 1993, Societatea Ornitolo­gica Româna, organizatie neguver­na­mentala de forta in domeniu, a de­pus eforturi pentru a stimula pro­fe­s­orii de biologie sa readuca in ac­tua­litate aceasta zi traditionala a pa­sarilor. In luna martie a anului 1994, Ministerul Invatamântului si Stiin­tei, in urma solicitarii SOR, si-a declarat acordul pentru organizarea in scoli a Zilei Pasarilor si a anuntat in acest sens inspectoratele scolare judetene. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de stiinte naturale, instalau in acea zi sau in duminica apropiata cuiburile artificiale pe care le construisera pentru pasari in timpul iernii. De atunci, 1 aprilie – Ziua Pasarilor – este sarbatorita in fiecare an in România.

Articol de Petronela Lorena Chiribuţă on 31 Martie 2013  

sursa:http://www.botosaninecenzurat.ro/20130331-invata-de-la-pasari-sa-fii-mereu-in-zbor-1-aprilie-ziua-mondiala-a-pasarilor.html