luni, 15 aprilie 2013

Irisul – o floare mitologică


Irisul este o planta perena din familia iridaceelor. Exista 210 specii de irisi, majoritatea fiind destinati plantarii in gradina.



Irisii sunt plante minunate de gradina, gasindu-se in multe combinatii coloristice: albastru si mov, alb si galben, roz si portocaliu, brun si rosu sau chiar negru.



Habitatul natural al irisilor este foarte variat: unii cresc in desert, altii in mlastini, altii in ger, iar multi dintre ei prefera clima temperata.


Irisul si Mitologia

Cuvantul Iris inseamna Curcubeu. Iris era in mitologia greaca zeita mesagera a iubirii. In limbajul florilor, irisul inseamna deci elocventa, comunicare si mesaje.
In functie de culoare, irisii mai au si alte semnificatii: isirul mov este un simbol al intelepciunii si al complimentelor, irisul albastru simbolizeaza credinta si speranta, irisul galben simbolizeaza pasiunea, iar cel alb reprezinta, bineinteles, puritatea.


Cultivarea irisului

Perioada de plantare optima este intre sfarsitul lui iulie si septembrie. Este de preferat sa plantezi irisii astfel incat sa fie expusi la soare, altfel nu vor inflori, si sa fie un pic urcati pe deal, ca apa sa nu stagneze in jurul lor.
Inainte de a planta irisii , fertilizeaza solul cu materii organice. Irisii pot creste atat din seminte cat si din bulbi.
Bulbii nu trebuie plantati foarte adanc. Daca solul este greu, trebuie adaugat pietris in groapa, pentru drenaj.


Ingrijirea irisilor

Irisii infloresc in fiecare an daca sunt bine intretinuti.
Indeparteaza-le regulat frunzele uscate, iar apoi, in aprilie si iunie, pune-le ingrasamant.
Asigura-te ca nu sunt inconjurati de buruieni, caci acestea retin umiditatea si anul urmator nu vor mai inflori.



Pentru a incuraja cea de-a doua inflorire a speciilor de iris ce suporta acest lucru, indeparteaza usor florile uscate si uda bine plantele pe perioada verii.