vineri, 26 aprilie 2013

La mulţi ani, Adriana Trandafir!


Actrita Adriana Trandafir, nascuta pe 26 aprilie 1956 intr-o comuna de langa Pitesti este numita Rudotel, pentru veselia pe care o imprastie in jur si felul ei optimist de a aborda problemele, oricat de complicate ar fi ele.Si nu a fost o rasfatata a vietii! Cand avea 15 ani, Adriana si-a pierdut mama. A crezut ca acesta este cel mai groaznic lucru care i se poate intampla unui om. Dar au urmat si alte evenimente dureroase. In urma cu 11 ani, Adriana a avut de infruntat un divort si socul despartirii de familie si de fiul ei, Stefan, pe-atunci in varsta de sapte ani. “A ramas fara copil, fara casa, fara nimic din ce agonisise in anii de casatorie. “Si parasita de tatal meu, care a plecat din Tribunal la brat cu fostul meu sot!” Legiuitorul – care, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, incredinteaza copilul mamei – a considerat ca aceasta ar fi exceptia. Motivul invocat? Profesia de actrita!
Mama singura, Adriana are doi copii, Stefan, in varsta de 18 ani, si Maria Speranta, care a implinit de curand 9 ani. Adriana Trandafir joaca de mai bine de 24 de ani pe scena Teatrului Odeon.
Speranta Adrianei este ca Stefan si Maria Speranta sa fie, candva, impreuna (“pentru ca glasul sangelui este mai puternic decat orice lege de pe lumea asta!”).
Este absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Facultatea de Teatru, sectia actorie, clasa prof. univ. Leopoldina Balanuta, Alexa Visarion si Alexandru Lazar.
Intre anii 1979 si 1982 este actrita a teatrului de Stat din Resita si din 1982 pana-n 2005 este actrita a Teatrului Odeon. Ca actrita de film a jucat in cateva filme si a avut colaborari cu Casa de Film Ager si Atlantis (peste 15 filme), colaborari cu televiziunea fiind moderatoarea unor emisiuni ca : ” O vedeta populara”, ” Vecinii “, spectacole de teatru si divertisment si este colaboratoare permanenta a Radiofuziunii Romane.
De fiecare data cand ii este greu sau are o premiera si se lupta cu emotiile, Adriana urca la locul stiut numai de ea si se roaga. Optimismul si increderea i-au dat forta de a lupta si i-au transformat visurile in realitate.
Detinatoarea a numeroase premii: Premiul Uniter 2004 pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar pentru rolul Mama din spectacolul “De ce fierbe copilul in mamaliga”; Premiul pentru cea mai buna actrita de comedie in 2002 la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Rose Quimet din spectacolul “Cumetrele”; Premiul pentru cea mai buna actrita de comedie in 2000 la Festivalul de Teatru de la Galati pentru rolul Ana din spectacolul “Stele in lumina diminetii”; Marele Premiu de interpretare la Festivalul de Teatru Contemporan, Braila pentru rolul Maria Tanase in ” Pasarea maiastra – Maria Tanase in 1988, 1989, 1990, 1996. Marele Premiu la Gala Recitalurilor actoricesti, Bacau 1995; Premiul de Interpretare la Festivalul National Studentesc de Teatru 1979; Cel mai bun spectacol si Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Shakespeare de la Durham / Anglia pentru spectacolul “romeo si Julieta” / 1978.
Este presedinta a Fundatiei Maria Tanase, avand un talent muzical incontestabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

salut