duminică, 7 aprilie 2013

Masa de seara, inamic sau aliat?


O vorba veche din popor spune ca
masa de seara ar trebui sa fie data dusmanului.

Care sunt alimentele pe care ar trebui sa le eviti seara?

In primul rand, este vorba despre produsele zaharoase – dulciurile, cartofii, pastele, orezul si painea, indiferent ca acestea din urma au calitatea de a fi integrale sau nu. Nu te ingrasi mai mult daca mananci orez alb seara si mai putin daca alegi sa mananci orez integral. Exista o diferenta, intr-adevar, insa aceasta se observa in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate pe care le confera cerealele integrale.
Mai exista totusi cateva alimente care se furiseaza usor-usor in alimentatia noastra de seara sub pretextul ca ar face parte din categoria alimentelor sanatoase. Din aceasta categorie „vicleana” fac parte leguminoasele – fasolea, mazarea, lintea sau soia, porumbul, fructele uscate – de genul smochinelor sau al curmalelor, dar si fructele obisnuite pe care suntem indemnati sa le consumam de dimineata pana seara.
Ai incercat intotdeauna sa mananci sanatos si cat mai putin gras, evitand astfel riscurile unor cresteri in greutate sau ale instalarii diferitelor afectiuni. Insa nu ai stiut foarte bine ce alimente sunt mai bune pentru sanatatea organismului tau. Sfaturile de astazi se concentreaza chiar asupra acestui aspect – masa de seara: combinatia de cartof si mar, ornata cu felii de banane, s-ar putea sa nu ti se para prea apetisanta, dar cu siguranta iti va face bine!

Sfaturi pentru o masa de seara sanatoasa!



Masa de seara pentru o singura persoana poate fi pregatita din fulgi de cartof crud sau cartof cu coaja, razuit marunt si amestecat imediat cu o banana bine coapta, facuta piure; la acest amestec se adauga 1-2 mere rase, o lingura de ulei, o lingura de tarate, o lingura de nuci sau alune, o lingurita cu zeama de lamaie si putina uruiala de mei. Pentru ca amestecul sa arate mai atragator, se poate orna cu felii de banane.
Laptele nefiert este o hrana excelenta, daca “sursa” este sanatoasa.
Masa de seara poate fi compusa si din fructe de sezon, salata de fructe – cu conditia ca acestea sa fie bine coapte – sau din branza de vaci cu smantana.

Poftă bună şi seară minunată!