vineri, 12 aprilie 2013

Menta vindecă ulcerul şi gastrita

Din cele mai vechi timpuri, menta a fost folosită ca tratament pentru diverse afecţiuni, în special ale stomacului, dar şi ca plantă aromatică şi condiment la prepararea diverselor feluri de mâncare şi deserturi.

Menta care se foloseşte în scopuri terapeutice şi culinare este menta cultivată şi nu menta salbatica, ce nu conţine suficiente uleiuri volatile. Menta de apă, menta dulce şi menta piparată sunt cele 3 tipuri de mentă potrivite pentru tratamente şi alimente. Cele 3 cresc în grădină, se plantează uşor şi se adaptează imediat solului, fiind de altfel plante perene ce apar în grădină an de an. Desigur, menta se poate păstra şi în ghiveci.



Menta se culege de câteva ori pe an, cu puţin timp înainte de înflorire, prin tăierea tulpinii cu frunze. Ulterior, din locul de unde a fost tăiată vor apărea noi tulpini. După recoltare, uscarea mentei se face în locuri ferite de soare şi praf. Depozitarea se face în aceleaşi condiţii în pungi de hârtie. Popular, ea este cunoscută şi ca izma, camfor şi iarba neagra.


Menta ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer (la sân, la ficat, la stomac, colon sau piele) şi la boli ale stomacului (gastrita şi ulcer). Boli feminine precum cistita pot fi şi ele tratate cu ceaiuri de mentă şi uleiuri volatile. Senzaţiile de vomă, arsurile stomacale şi diareea pot dispărea în urma unui tratament corect dozat cu mentă. Persoanele care suferă de acnee pot folosi frunze de mentă pisate ca mască pentru ten iar mestecarea frunzelor albeşte dinţii şi ajută la împrospătarea respiraţiei. În plus, are proprietăţi calmante şi revigorante pentru persoanele care suferă din cauza stresului, depresiei sau anxietăţii. Este benefică si în tratarea răcelilor sau a durerilor de cap.



Menta este folosită în industria cosmeticelor, în special la prepararea pastei de dinţi. În alimentaţie, menta se foloseşte ca şi condiment la sosuri, în salate de fructe, dulceţuri sau compoturi.


 Celebrul cocktail Mojito, cu rom şi lămâie lime, are ca ingredient de bază menta. Din uleiul de mentă se extrage mentol, folosit şi pentru masajul de relaxare şi în aromaterapie.