Păpădia
sau Taraxacum officinale este una dintre cele mai puternice plante
cunoscute, care se gaseste in peste 100 de specii. Ea are numeroase
utilizari de la medicina la jocul copiilor, desi acum numeroase persoane
depun eforturi importante in fiecare an pentru a le inlatura din
gradinile lor. Clasificata de multi ca fiind o buruiana, ca si multe
alte lucruri bune in viata, ea este aruncata. Intrebati totusi un doctor
inainte de a o utiliza.
O gasim peste tot, de primavara devreme pâna toamna târziu
Papadia creste foarte bine in toate
regiunile tarii si ne bucura ochii primavara cu florile ei galbene.
Floarea creste singura pe o tulpina din care, atunci cind este rupta, va
curge o substanta laptoasa. Perioada in care se poate gasi papadia este
mare, de primavara timpuriu pina toamna tirziu.
Papadia este o sursa importanta de
potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai
mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.
Papadia este utilizata ca diuretic, laxativ, dar si in prepararea cafelei
Papadia are numeroase utilizari. Este un
diuretic natural si unii oameni considera ca radacina acestei plante,
cind este corect procesata, este cel mai bun laxativ. Specialistii o
folosesc cu succes in tratarea diverselor boli ale ficatului. Radacinile
plantei sint deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi
similare cafelei sau ceaiului.
Este, de asemenea, adaugata cafelei obisnuite pentru a-i imbunatati acesteia parfumul.
Sucul facut din frunzele papadiei este
foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a
bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin crestera secretiei bilei
poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de papadie
este un tonic puternic pentru ficatul lenes datorita abuzului de alcool
sau dietei severe.
Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.
Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului.
Foarte bogata in potasiu, papadia este un diuretic sigur
Specialistii recomanda papadia in
tratamentul bolilor de ficat, chiar si in cazurile extreme de ciroza.
Este, de asemenea, utilizata pentru afectiunile pancreasului,
stomacului, splinei si rinichilor. Papadia este o sursa importanta de
potasiu si poate completa pierderile acestei substante datorate
utilizarii altor plante diuretice. Aceasta face ca papadia sa fie un
diuretic sigur in cazurile de retentie de apa.
Aceasta planta este utilizata si in
cazurile de anemie si hepatita si poate ajuta la scaderea tensiunii
arteriale. Papadia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale si
artrita.
Nu neglijati papadiile in prepararea salatelor de primavara
Papadia se foloseste si in salate. Este
bine ca frunzele sa fie culese dimineata devreme, inainte ca floarea sa
se deschida. Daca sint culese dupa inflorire, in timpul zilei, frunzele
pot fi foarte amare. Dupa ce sint culese acestea sint bine spalate in
apa rece, la fel ca salata. Odata curatate, ele trebuie uscate prin
scuturare sau asezindu-le pe o hirtie curata. Cu cit se recolteaza mai
tirziu, spre toamna, cu atit mai bine. Plantele de primavara sint mai
bune la salata decit cele din vara.
Iata o minunata reteta de salata:
Spalati doua miini de frunze verzi de
papadie, adaugati salata verde, castraveti, ceapa, putin otet de mere cu
miere si un strop de ulei de masline.
In afara de salata, frunzele verzi se
pot folosi si ca ingrediente ale sandvisurilor, impreuna cu putina sare
ca substituent al salatei. Valoarea nutritiva a papadiei consta in
continutul ridicat de vitaminele A, B si C.
Numeroase superstitii se leaga de florile papadiilor
Papadiile au, de asemenea, un rol important in superstitii si folclor.
- Se zice ca daca o papadie ramine deschisa toata noaptea, a doua zi va ploua.
- Daca mirosind o papadie vi se
ingalbeneste nasul, cineva e indragostit de dumneavoastra, daca nu se
ingalbeneste, nu e nimeni care sa va iubeasca.
- Se crede ca adaugind buchetului de
nunta doua, trei papadii veti avea noroc, casatoria va va aduce
prosperitate, sanatate, iar copiii vor fi frumosi.
- Este, de asemenea, de bun augur pentru
o tinara sa poarte un colier de papadii facut de ea, si un ghinion daca
ti-l ofera cineva.
- Ghinion aduce si culesul papadiilor
dintr-un cimitir. Nesansa provoaca aceste papadii aduse din cimitir si
chiar mai rau daca le aduc de acasa la cimitir, cu exceptia celor care
pun papadiile pe mormintul cuiva mult iubit.
Precautii utile pentru anumite afectiuni
In cazurile de ulcer si gastrita,
papadia este bine sa fie folosita cu precautie deoarece poate cauza o
supraproductie de acid gastric.
Sucul care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii.
Cei care au probleme de retentie de apa
trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta pentru a
verifica nivelul de potasiu.
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/