joi, 4 aprilie 2013

Regina Beatrix a Olandei, sărbătorită la Bucureşti cu demonstraţii de artă culinară şi florală

Aniversarea reginei Beatrix a Olandei, eveniment care anul acesta coincide cu renunţarea sa la tron şi învestirea noului rege Willem-Alexander, va fi marcată la Bucureşti, pe 24 şi 25 aprilie, prin demonstraţii de artă florală şi prezentarea gastronomiei olandeze.



Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti informează, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că va organiza în centrul Capitalei, la Metropolis Center, pe data de 24 aprilie, evenimentul “Excelenţa olandeză în domeniul brânzeturilor şi cărnii de viţel”, menit să dezvăluie secretul reţetelor unice de brânzeturi fine şi al preparatelor din carne de viţel. De asemenea, pe 25 aprilie, manifestările vor continua cu Concursul Naţional de Aranjamente Florale, un eveniment prin care pasionaţii de artă florală îşi pot dovedi măiestria.

“Ziua Majestăţii Sale regina Beatrix a Regatului Ţărilor de Jos este o ocazie extraordinară de a împărtăşi publicului din România tradiţiile şi obiceiurile noastre vechi de secole. Prin organizarea celor două evenimente, dorim să prezentăm experienţa şi expertiza noastră în trei domenii importante, floricultură, prepararea brânzeturilor şi a cărnii de viţel, domenii în care avem o istorie îndelungată, de care suntem foarte mândri. Importanţa pe care o acordăm celor două evenimente aniversare este cu atât mai mare cu cât au loc într-un moment de referinţă pentru istoria naţională a Olandei, abdicarea Majestăţii Sale regina Beatrix şi învestirea noului rege Willem-Alexander”, a declarat Matthijs van Bonzel, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.

Evenimentul “Excelenţa olandeză în domeniul brânzeturilor şi cărnii de viţel” îşi propune să aducă în atenţia specialiştilor din sectoarele de retail şi horeca expertiza şi calitatea olandeză în aceste două domenii. Evenimentul va include degustări şi sesiuni de prezentare a sortimentelor de brânză olandeză şi a preparatelor din carne de viţel, precum şi a modului de servire a acestora cu diferite soiuri de vin românesc.
La eveniment vor lua parte Matthijs van Bonzel, Reinder Schaap, consilierul pe probleme agricole din cadrul Ambasadei Ţărilor de Jos, şi reprezentanţi ai unor companii importante din Olanda, din sectorul brânzeturilor şi cărnii de viţel.

Cel de-al doilea eveniment, Concursul Naţional de Aranjamente Florale, este unul organizat anual de ambasadă în preajma Zilei Reginei (Koninginnedag – deşi regina Beatrix este născută pe 31 ianuarie, ziua sa de naştere este sărbătorită oficial pe 30 aprilie). Concursul de anul acesta, ajuns la cea de-a patra ediţie, reuneşte peste 50 de specialişti români în aranjamente florale şi va include sesiuni de demonstraţie şi un atelier de lucru susţinute de renumitul maestru în arta aranjamentelor florale olandeze Jaap Wisse. Concursul se va desfăşura între orele 10.00 şi 12.30, iar după-amiază, începând cu ora 14.00, vor avea loc demonstraţiile susţinute de Jaap Wisse.

Regina Beatrix a fost întronizată pe 30 aprilie 1980, implicându-se activ în viaţa politică şi socială a ţării şi bucurându-se de o largă popularitate. În ianuarie, regina în vârstă de 75 de ani a anunţat că va abdica pe 30 aprilie, tronul urmând să fie preluat de fiul său cel mare, prinţul Willem-Alexander. În vârstă 45 de ani, el va deveni primul rege după Willem al III-lea, care a murit în 1890.

La momentul anunţului, regina a explicat că a ales acest moment în contextul în care anul acesta a împlinit 75 de ani şi se sărbătoresc 200 de ani de monarhie în Olanda.