joi, 4 aprilie 2013

Seminţele de floarea-soarelui: pro şi contra


Recent, oamenii de ştiinţă americani au făcut o declaraţie senzaţională. Se pare că seminţele de floarea-soarelui pot ajuta la vindecarea cancerului. În orice caz, o serie de experimente au arătat că semin­ţele inhibă creşterea tumorilor maligne la puii de găină, iar păsările slabe cresc în greutate şi îşi recu­perează puterile în mod semnificativ, consumând se­minţe de floarea-soa­relui. Acum, cercetătorii plănu­iesc testarea proprietăţilor de vindecare peoameni.


Proprietăţi terapeutice

Fiecare inflorescenţă de floarea-soarelui conţine apro­ximativ două mii de seminţe, care în funcţie de gra­dul de prăjire capătă o gamă largă de gust şi aromă. Iată, pe scurt, câteva utilizări: * Previn ateroscleroza, in­farctul miocardic şi alte boli ale sistemului car­dio­vas­cular. * Normalizează echilibrul acid-alcalin în or­ga­nism şi sunt bogate în vitamine care întăresc ţesu­tul der­mic. * Au un efect calmant asupra sistemului ner­vos, datorită conţinutului ridicat de magneziu (până la 6 ori mai mult decât pâinea neagră). * Leac anti-vârstă pentru femei. Jumătate de cană de seminţe de floarea-soarelui prăjite conţin necesarul zilnic de “vitamina tinereţii”, ce înceti­neş­te îmbătrânirea. * Îi salvează pe cei cu arsuri la stomac, după ce ronţăie doar o cantitate mi­că de semin­ţe. * Calmant ner­vos – secretul dragos­tei oa­me­nilor pentru ronţăitul de seminţe nu este condi­ţionat numai de utilitate sau de gus­tul lor. Deco­jitul se­min­ţelor cal­mează. Ronţăitul se­minţelor de floarea-soarelui este o modali­tate foarte bună de re­laxare şi echi­librare a sis­te­mului nervos.

Cum se prăjesc corect seminţele de floarea-soarelui

* La început, se clătesc bine în apă fierbinte pentru a spăla praful şi substanţele colorante (pigmenţi) de la suprafaţă, se scurge apa. * Se toarnă seminţele pe o ti­gaie de fontă fierbinte. * În timpul prăjirii, se ames­tecă în mod constant, cu o lingură de lemn. * În cazul în ca­re seminţele încep să trosnească, luaţi-le de pe foc, dar continuaţi să le amestecaţi. * După 1-2 minute, se pune din nou tigaia pe foc, se aşteaptă până încep să tros­nească seminţele, apoi se dau la o parte, ameste­când încontinuu. Repetaţi de câteva ori, dar aveţi grijă să nu le ardeţi. Totuşi, cel mai bine este să mâncăm se­minţele în forma lor naturală, neprăjite, doar uscate bine în cup­tor, la 38 de grade, cu toate vita­minele păs­trate, folosind ace­leaşi metode de igienizare.

Totul cu moderaţie

* Nu este de dorit să cumpăraţi se­minţe neamba­late, de pe stradă. Pe suprafaţa lor se adu­nă tot felul de mi­crobi. Prin urmare, se recomandă ca înainte de utili­zare să fie spălate sub un jet de apă fierbinte şi apoi us­cate în cuptor.
* Delicatesa noastră naţională con­­sumată în can­ti­tăţi mari duce, uneori, la gastrite, ul­cere stomacale şi chiar apendicită. Pentru a fi dige­rate, seminţele au ne­voie de un timp destul de lung – apro­ximativ 2 ore. Şi stoma­tologii ne recomandă să nu mân­căm seminţe de floarea-soarelui, din cauza proble­melor ce pot apărea: smalţul dentar se distruge, pe dinţi se pot dezvolta pete negre de tartru dentar.
* Nutriţioniştii nu recomandă con­su­mul de semin­ţe, persoanelor ce doresc să piardă în greutate, deoarece sunt bogate în calorii, 100 de grame con­ţi­nând 520 kcal.
* Ronţăitul în exces afectează în mod negativ şi cor­zile vocale. Prin urmare, cântăreţii să nu le folo­seas­­că îna­­inte de spectacol, deoare­ce compo­nen­tele ule­ioase ung gâ­tul, astfel încât să iei o notă înal­tă de­vine aproape imposibil.
După testări îndelungate, cer­cetătorii au ajuns la concluzia că seminţele pot afecta sta­rea de să­nătate a organis­mu­lui, în cazul în care sunt con­sumate în mod re­gu­lat în cantităţi mari. Asta nu în­seam­­nă că trebuie să renun­ţăm la bogăţia de ele­men­­te natu­rale preţioase adu­na­tă în seminţe. Totul e să fim cumpătaţi. În ge­ne­ral, seminţele sunt de fo­los, cel mai important este să le prăjiţi corect şi să nu exageraţi cu consumul lor.
sursa> http://www.formula-as.ro