Uleiul de măsline,
cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziţia sa
substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu
apărut în ultimul număr al revistei americane ACS Chemical
Neuroscience.
O echipă de cercetători, condusă de Amal
Kaddoumi, a ajuns la concluzia că uleiul de măsline extravirgin
protejează celulele nervoase de proteinele degradate, boala Alzheimer
fiind identificată ca proteinopatia cauzată de acumularea de proteine
anormale.
La ora actuala, boala Alzheimer
afectează aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial, dar
prevalenţa este mai mică în ţările mediteraneene, a căror bucătărie are
la baza uleiul de măsline, arată sursa citată.
‘Substanţa-minune’ din compoziţia uleiului de măsline se numeşte oleocantal şi are proprietăţi antiinflamatorii.
Experimentele pe şoareci au arătat că
oleocantalul creşte producţia de proteine şi enzime-cheie, extrem de
importante pentru eliminarea din creier a proteinei beta-amiloid, o
proteină implicată în patologia bolii Alzheimer.
sursa:AGERPRES