marți, 28 mai 2013

Aroma de iasomie



Pentru ca primavara este anotimpul florilor parfumate , nu putem uita de indragita noastra iasomie, una dintre cele mai mirositoare flori de pe la noi, pe care oricine si-ar dori-o in casa sau in gradina. Cunoscuta sub numele de lamaita sau iasomie poate fi recunoscuta de la distanta datorita acestui miros care te vrajeste aproape fara sa-ti dai seama. O planta eleganta si delicata care se poate adopta chiar si la conditiile de apartament.
Inca din timpurile stravechi iasomia a fost intitulata ca regina a uleiurilor. Aparent acest lucru se datoreaza faptului ca iasomia este cea mai masculina dintre toate uleiurile florale. De asemenea este interesant de observat ca pentru a produce 1 ml de ulei  este nevoie de de 8000 de flori alese cu grija. Atentie !!! Florile trebuie culese in primele ore din zori cu maxima atentie , deoarece orice defect al florilor ar compromite AROMA. Uleiul de iasomie este unul dintre cele mai populare arome folosite in industria parfumeriei deaceea achizitionarea lui este atat de costisitoare. In multe traditii iasomia simbolizeaza speranta, fericirea si iubirea.
Miraculosul ulei de iasomie trezeste sentimente sensibile si ajuta la linistea interioara, inlatura nervozitatea , reduce anxietatea, depresiile, oboseala emotionala si stresul de zi cu zi. Actiunile sale interioare nu se opresc aici, continua si la nivelul trupului echilibrand organismul si mentinandu-l sanatos.

Semnificatie si renume….

Numele “iasomie” provine din cuvantul arab “yasmin” care inseamna “Darul lui Dumnezeu”. Astazi este cultivata in special in India, China, tarile mediteranene si nordul Africii. In China consumul ceaiului de iasomie este o veche traditie. Parfumul de iasomie este unul dintre aromele preferate in Japonia , fiind folosit in cadrul sacru al locurilor de rugaciune, pentru ca confera o stare interioara de receptivitate si o deschidere spre  tot ce aspira spre frumos si elevant.

Cum se recolteaza florile ?


Exista foarte multe tipuri de iasomie, unele sunt folosite in parfumerie , altele in ceaiuri  sau chiar ca ingredient aromat in bucatarie. Recolta sa este foarte pretioasa astfel va propun cativa pasi care sigur va va ajuta:
a. Culege florile de iasomie dimineata in zori, pentru ca floarea se deschide in toiul noptii si se inchide strans spre dimineata.


b. Prinde floarea cu grija , fara sa executi manevre brutale sau rapide pentru ca poti rani delicata floare.
c. Pastreaza florile intr-un loc racoros lipsit de umezeala pana cand te vei gandi ce vrei sa faci cu ele.
d.Usuca florile de iasomie culese cu tulpini atasate , legandu-le in buchete si atarnandu-le cu petalele in jos , in locuri inchise , timp de mai multe saptamani .
e. Foloseste florile de iasomie preparand uleiuri si oteturi aromate folosite cu succes in salate si la gatitul legumelor.

Iasomia poate imbraca titulatura de
” Doamna florilor din luna mai”.

sursa: http://www.gradina-mea.com/aroma-de-iasomie/