miercuri, 22 mai 2013

Într-o zi de 22 mai...

...in anul 337, la Nicomedia, murea imparatul roman Constantin cel Mare, cel care a scos din ilegalitate crestinismul (n. 272), la numai un an de la sarbatorirea a 30 de ani de domnie. 
La scurt timp dupa Pastele din 337 (3 aprilie), Constantin a inceput sa se simta rau. A dorit sa fie botezat de catre episcopul Eusebiu de Cezareea, iar dupa botez a purtat numai vesminte albe precum ale unui neofit crestin in locul vesmintelor imperiale. A murit in ziua de Rusalii, iar trupul sau a fost dus cu escorta la Constantinopol si expus pe un catafalc de onoare in Palatul imperial. Constantin a fost ingropat in Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa, cu mare fast. Prin botez, potrivit religiei crestine, lui Constantin cel Mare i s-au sters atat pacatul originar, mostenit de la Adam si Eva, cat si celelalte pacate savarsite pana la botez. Pentru meritele deosebite pe care le-a avut in legalizarea, sprijinirea si organizarea Bisericii crestine, Constantin cel Mare este venerat ca sfant in Bisericile Ortodoxe, in Biserica Greco-Catolica, la data de 21 mai, odata cu Sfanta Elena, mama sa, precum si in Bisericile vechi orientale.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 22 mai, in 1570, germanul Abraham Ortellius publica primul atlas geografic, care continea 70 de harti.

  Pe 22 mai 1841, americanul Henry Kennedy din Philadelphia patenta primul sezlong, un obiect a carui comercializare va fi interzisa dupa numai un an, pe motiv ca incuraja lenea si trandavia.

  In 1892, pe 22 mai, un dentist din New London inventa tubul pentru pasta de dinti, vanduta pana atunci in vase de sticla. Americanul copiase modelul recipientelor pentru vopselele in ulei, doar ca umpluse tuburile cu pasta de dinti.

  La data de 22 mai 1933, in Scotia, monstrul din Loch Ness isi facea aparitia pentru prima oara. Botezata de localnici Nessie, ciudata creatura este considerata de specialisti un animal care nu face parte din nicio familie sau specie. Evidentele despre existenta acestui animal sunt alcatuite din cateva fotografii si inregistrari, dar nu au fost descoperite pana astazi schelete, urme, exemplare vii sau tesuturi.

  Tot intr-o zi de 22 mai, in 1948, guvernul Petru Groza ii retragea cetatenia regelui Mihai I si altor membri ai familiei regale. In acelasi an, in exil, Mihai I s-a casatorit cu Printesa Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fiice. Au trait la inceput in Marea Britanie, ulterior s-au mutat in Elvetia. In 1997, fostului rege Mihai i s-a redat cetatenia romana.

  Pe 22 mai 1958, Jerry Lee Lewis ajungea pe aeroportul Heathrow din Londra la bratul proaspetei sale sotii (si verisoara sa in acelasi timp), Myra, in varsta de numai 14 ani. Desi fusese avertizat sa nu raspunda la intrebari legate de viata sa privata, Jerry Lee Lewis a raspuns la absolut toate intrebarile jurnalistilor. Ca urmare a articolelor aparute a doua zi in presa, in care accentul era pus pe controversata sa casnicie, 34 din cele 37 de spectacole pe care urma sa le sustina in Marea Britanie au fost anulate.

  Pe 22 mai 1960, in Chile avea loc un cutremur de 9,5 pe scara Richter, cel mai puternic seism inregistrat vreodata pe suprafata Pamantului. Cele trei valuri tsunami care au traversat Pacificul au curatat in totalitate orasul Valdivia si portul Montt, din Oceanul Pacific. Peste 1.650 de morti, 3.000 de raniti, 2 milioane de case distruse si pagube de peste 600 de milioade de dolari a fost bilantul colapsului resimtit in Hawaii, Japonia si arhipeleagul Filipine.

  In 1986, pe 22 mai, Sylvester Stallone semna un contract prin care se obliga sa joace in 10 filme in urmatorii 6 ani si devenea cel mai bogat actor de la Hollywood, primind 15 milioane de dolari pentru fiecare film.

  La data de 22 mai 2003, cantareata Jennifer Lopez, actorul Samuel L. Jackson si modelul Naomi Campbell aveau statui de ceara nou-noute, dezvelite la Muzeul Madame Tussauds din Londra. Fiecare dintre cele trei statui ceara costase 52 de mii de lire sterline.

  Pe data de 22 mai 2004, printul mostenitor Felipe al Spaniei se casatorea cu fosta prezentatoare de televiziune Letizia Ortiz Rocasolano, in cadrul unei ceremonii somptuoase. Cei doi au deja doua fete, Printesele Leonor si Sofia de Borbon, a doua si a treia in ordinea succesiunii la tronul Spaniei, dupa tatal lor.

  Astazi modelul Naomi Campbell, Bernie Taupin, colaboratorul lui Elton John, si Katie Price (Jordan) isi serbeaza ziua de nastere. Tot astazi sarbatorim, la nivel mondial, Ziua Diversitatii Biologice.
  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut