sâmbătă, 25 mai 2013

Într-o zi de 25 mai...

...in anul 1979, Etan Patz, un baietel in varsta de sase ani,  
disparea fara urma de la domiciliul sau din New York. 


A fost lansata atunci cea mai ampla campanie de cautare a vreunei persoane disparate: au fost inaltate baloane spre cer, au fost legate panglici roz in copaci, au fost impanzite orasele cu afise reprezentand chipul lui Etan si au fost anuntate recompense fabuloase. Nimic nu era prea mult pentru familia indurerata si pentru cei care ii erau aproape. In anul urmator, diferite organizatii americane au patronat manifestari in amintirea lui Etan Patz, iar la 25 mai 1983, presedintele S.U.A. declara ziua de 25 mai "Ziua nationala a copiilor disparuti" ("Missing Children's Day"). O astfel de zi a inceput sa fie celebrata in Canada, din 1986, la initiativa Organizatiei "Copiii disparuti" si la nivel international, tot din 1986, la initiativa Crucii Rosii Internationale, pe fondul inmultirii alarmante a cazurilor de disparitii in randul copiilor. Prima Zi europeana a copiilor disparuti a fost organizata in 2002, la initiativa organizatiei britanice "Child Focus", patronata de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord. In toata lumea, la 25 mai, sunt organizate mese rotunde pe tema copiilor dati disparuti, sunt raspandite mesaje de solidaritate cu familiile acestora si sunt inaltate baloane colorate, semnul sperantei. Simbolul acestei zile a fost ales floarea de "nu-ma-uita", datorita numelui ei dar si datorita abundentei ei in luna mai. De aceea, la 25 mai, organizatiile care se ocupa de manifestarile din aceasta zi ofera, pe strada, aceste flori. Ziua de 25 mai, Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, este marcata si in Romania. Potrivit Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual din Romania, in ultimii 4 ani, in tara noastra au fost anuntate 1718 cazuri de copii disparuti, iar la finalui anului 2010, 76 dintre acesti copii nu fusesera inca gasiti. Romania se afla printre cele 12 state membre U.E. care au alocat si au facut total operational numarul telefonic unic pentru copii disparuti 116 000.

2 comentarii:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 25 mai, in 1085, Alfons al VI-lea, rege al Leonului si Castiliei, cucerea de la arabi orasul Toledo si stabilea un control personal asupra orasului mauritan. Dupa cucerirea orasului, a inceput o peroada de inflorire culturala, sociala si politica. Orasul Toledo a fost declarat Patrimoniu Mondial de UNESCO in 1986, pentru o scara larga a patrimoniului cultural si monumental ca una dintre fostele capitale ale Spaniei si locul de coexistenta a culturilor crestina, evreiasca si mauritana. Multi oameni celebri si artisti s-au nascut sau a trait in Toledo, inclusiv Al-Zarqali, Garcilaso de la Vega, Alfonso X si El Greco.

  Pe 25 mai 1817 avea loc deschiderea oficiala a muzeului National Bruckenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din Romania.

  In 1856, pe 25 mai, la Socola, langa Iasi, era infiintata Societatea "Unirea". Momentul marcheaza inceputul actiunilor practice pentru unirea Moldovei cu Muntenia.

  La data de 25 mai 1873, Consiliul de Ministri dezbatea, la propunerea regelui Carol I, chestiunea proclamarii independentei Romaniei, fara a lua o hotarare in aceasta privinta.

  Tot intr-o zi de 25 mai, in 1883, murea compozitorul Ciprian Porumbescu (n. 1853). Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politica, timp in care a scris cele mai bune piese. Printre lucrarile sale se numara "Rapsodia romana pentru orchestra", "Serenada", "La malurile Prutului", "Altarul Manastirii Putna", "Inima de roman", "Gaudeamus Igitur", "Oda ostasilor romani". Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoza, Ciprian Porumbescu se stinge din viata, in casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu in onoarea marelui compozitor, sub ochii tatalui sau si ai surorii sale, Marioara.

  Pe 25 mai 1895, Oscar Wilde renunta la mandria personala si trecea la munca silnica. Scriitorul primea 2 ani de astfel de tortura pentru sodomie.

  In 1920, pe 25 mai, avea loc inaugurarea Operei Nationale din Cluj, cu opera Aida de Verdi, interpretata in limba romana.

  La data de 25 mai 1961, John F. Kennedy, presedintele american, lansa programul Apollo, prin care isi angaja tara sa faca posibila aterizarea unui om pe Luna inainte de sfarsitul deceniului. Uniunea Sovietica intrecuse America cu prima lansare a unui satelit si primul om in spatiu, Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961. In perioada cea mai sumbra a Razboiului Rece, Kennedy voia sa cucereasca Luna pentru America, ca pe o chestiune de mandrie nationala.

  In 1985, pe 25 mai, grupul Wham! Devenea primul dupa Bee Gees (1979) care reusea performanta de a avea trei single-uri consecutive pe prima pozitie a clasamentelor muzicale britanice: Wake Me Up Before You Go-Go, Careless Whisper si Everything She Wants.

  Pe 25 mai 1997, Elvis Presley era declarat cel mai bine vandut artist decedat, vanzand peste un miliard de albume in toata lumea si avand 480 de fan-cluburi.

  Tot intr-o zi de 25 mai, in 2001, chitaristul trupei Oasis, Noel Gallagher, castiga procesul impotriva ziarului The Daily Mirror, care publicase un articol in care se spunea ca artistul a mintit in timpul procesului de divort de Meg Matthews.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere
 2. In 2004, pe 25 mai, Madonna anunta ca isi anuleaza trei concerte care ar fi trebuit sa aiba loc in Israel in luna septembrie, dupa ce primise amenintari cu moartea pentru ea si copiii ei de la o grupare terorista palestiniana. Anuntul a aparut in publicatia The Sun. Cantareata a primit cateva scrisori de amenintare in care era avertizata sa nu cante in Israel, daca tine la viata ei. Initial, Madonna a vrut sa-i sfideze pe extremisti, dar a anulat concertele dupa ce teroristii au pomenit de copiii ei, Lourdes si Rocco, in varsta de sapte si respectiv trei ani. Scrisorile de amenintare au fost trimise la agentii cantaretei din Los Angeles. „A devenit clar ca oamenii aceia nu se joaca. Stiau detalii, de pilda numele angajatilor ei. Ea a crezut ca este amenintata din cauza religiei ei, Kabbala. De fapt, grupul terorist o ameninta pentru ca ea reprezinta cam tot ceea ce ei urasc la occidentali“, a adaugat sursa citata de publicatia engleza.

  Pe 25 mai 2005, Carrie Underwood castiga concursul "American Idol."

  In 2008, pe 25 mai, Marian Crisan castiga premiul Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul "Megatron".

  Sarbatoritii zilei sunt: cantareata americana Lauryn Hill (The Fugees), criticul literar Eugen Simion, muzicianul german Klaus Meine (Scorpions), actorul englez Ian McKellen si actorul canadian Mike Myers.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut