duminică, 30 iunie 2013

30 iunie, istoricul zilei

1470: S-a nascut regele Charles al VIII-lea al Franței;  (m.7 aprilie 1498).

Charles VIII, portret de către un artist necunoscut, în Uffizi, Florenţa [Credit: Alinari / Arta Resurse, New York]

Charles VIII a fost  rege al Frantei din anul 1483 si este cunoscut pentru initierea  expediţiilor  franceze în Italia, care au durat până la mijlocul secolului următor.

A  fost singurul fiu al lui Ludovic XI şi  al Charlotte de Savoia si  nu a arătat mari aptitudini pentru guvernare, avea o inteligenta redusa  si  o stare precară de sănătate .

De altfel in primii ani ai domniei sale  Franta a fost guvernata  de o regenţă care alcatuita din  sora lui, Anne,  si sotul ei Pierre de Bourbon, desi Charles  avea varsta necesara pentru a conduce tara.

A inceput  o  mare  expediţie în Italia pentru a-si  afirma dreptul la regatul Neapole pe care pretindea ca  l-a  moştenit de la Angevini. Această ambiţie absurda a declansat o serie de războaie de lunga durata in Italia , cu pretul unor cheltuieli impense.

Charles traversat Italia fără  prea mare opoziţie în 1494 si  a intrat Napoli în triumf , pe 22 februarie 1495, fiind încoronat acolo pe 12 mai. Intre timp, Milano, Austria, Veneţia si Papa s-au unit  împotriva lui. A scăpat cu greu in  Bătălia de la Fornovo si  şi-a pierdut cuceririle, fiind nevoit sa se intoarca  în Franţa. A murit în timp ce se pregătea pentru o altă expediţie.

1520: A murit Moctezuma al II-lea, ultimul imparat aztec ( n.1466). A condus Imperiul Aztec  din anul 1502  pana la moartea sa.

La 8 noiembrie 1519, conchistadorul spaniol Hernan Cortés  si mica sa armata ,  au  intrat in capitala Imperiului Aztec , Tenochtitlan si au fost  gazduiti de imparatul Montezuma in palatul său timp de mai multe luni. Moctezuma a continuat să guverneze imperiul său şi a efectuat chiar cuceriri de noi teritorii ,in timpul cand  spaniolii  se aflau   in capitala Tenochtitlan.

La un moment dat  imparatul aztec a devenit  prizonier al spaniolilor în propria sa casă. In ce imprejurari s-a petrecut acest lucru nu reiese cu claritate  din sursele existente. Se pare ca nobilii azteci au devenit tot mai nemulţumiţi de armata spaniolă care isi prelungea sederea in Tenochtitlan. Moctezuma i-ar fi spus lui  Cortez că ar fi mai bine sa  plece si la scurt timp după aceea,  acesta a fost luat ostatic de spanioli , fapt care a provocat revolta populatiei.

 

In imagine Moctezuma  si Cortés

În lucrarea sa Historia , Bernal Diaz del Castillo  spune că la 1 iulie 1520, spaniolii l-au fortat pe Moctezuma să apară la balconul palatului său, si sa apeleze  la conaţionalii săi care inconjurasera palatul, să se retragă. Complicitatea imparatului i-a revoltat si mai mult pe azteci, care l-au atacat cu pietre şi săgeţi. El a murit la scurt timp după aceea.

Moctezuma al II-lea

Conchistadorul  spaniol Hernan Cortes , confruntat cu  revolta a aztecilor a ordonat retragerea, dar va  asedia  şi după 75 de zile va  distruge Tenochtitlan şi odata  cu acesta,  Imperiul Aztec.


1522 Se stinge din viaţă Johannes Reuchlin , filolog şi filosof  german, fondator al filologiei clasice germane, om de ştiinţă clasic,expert în limbi şi tradiţii antice (latină, greacă şi ebraică) (29 ian. 1455-30 iun.1522).



1606: A murit domnitorul  Moldovei Ieremia Movila.

1660:  Se stinge din viaţă matematicianul englez   William  Oughtred;(n. 5 mart. 1574 ).Lui i se atribuie crearea, în 1622, a   riglei de calcul,invenţie care a avut la bază  logaritmii  descoperiţi de John Napier  şi scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter .

De asemenea, Oughtred a introdus semnul ”×” pentru operaţia de înmulţire; prescurtările sin şi cos pentru funcţiile trigonometrice sinus şi cosinus.

Printre alte preocupări ale lui Oughtred s-au numărat astrologia şi alchimia.

1866: A fost promulgata, de catre domnitorul Carol I, noua Constitutie a Romaniei – in vigoare cu unele modificari din 1879, 1884 si 1917, pana in 1923 – redactata dupa modelul Constitutiei Belgiei din februarie 1835.

1875: In semn de protest impotriva semnarii si aprobarii Conventiei cu Austro-Ungaria, deputatii liberali din Parlament, in frunte cu Mihail Kogalniceanu, au demisionat, iar ziarul liberal ”Romanul” a aparut in chenar de doliu.

1882: Charles Guiteau a fost spanzurat in Washington D.C. , pentru  asasinarea presedintelui SUA,  James Garfield.

1884: S-a nascut  medicul si scriitorul francez  Georges Duhamel, laureat al premiului   laureat Goncourt (d. 1966).

 

1905: Albert Einstein publica in revista științifică Annalen der Physik  lucrarea ” Asupra   electrodinamicii corpurilor in miscare”,  prin care  a  fost avansata  Teoria relativității restrânse.

 

1908:  La ora 7.40 dimineata cade meteoritul Tungus, pe malul raului Podkamennaia Tunguska in Siberia. Impactul a fost atat de puternic,  incat a produs un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter,  pe o raza de circa 1000 de kilometri.

 

1911: S-a născut scriitorul polonez  stabilit in SUA, Czeslaw Milosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980. (“Lumina zilei”, “Unde răsare şi apune soarele”, “Grădina ştiinţei”, “Martorul poeziei”); (m. 14 august 2004).


Czeslaw_Milosz

Motivaţia juriului Nobel care a decernat premiul:  ”… pentru că a ilustrat, cu o perfectă  clarviziune, condiția precară a omului într-o lume dominată de  conflicte profunde“.

1919: A murit John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904 (n. 1842).

1934: Adolf Hitler  a eliminat mai mulți membri marcanți ai organizației  paramilitare S.A.,  în frunte cu liderul acesteia Ernst Röhm, precum și alți adversari politici ai săi,  în  ceea ce avea sa fie  numita mai tarziu “noaptea cuțitelor lungi”.

Ernst Rohm

 În timpul “Noaptii cuţitelor lungi”, Hitler, Goering si Himmler  conduc o vastă operaţiune de epurare în propriul partid.  Sunt ucisi aproximativ 200 de adversari , inclusiv Ernst Röhm, Gregor Strasser (principalul oponent al lui Hitler în partid), şi  Kurt von Schleicher, fostul cancelar.

1936: De la tribuna Societatii Natiunilor la Geneva, imparatul  Etiopiei Haile Selassie pledeaza emotionant pentru tara sa, invadata de trupele Italiei fasciste.


 

 Imparatul a fost silit sa se ezileze.Societatea Natiunilor isi demonstreaza ina odata neputinta neluand nici o masura impotriva agresorului. In 1937 Italia se retrage din aceasta organizatie.

 1936: Se publica romanul “Pe aripile vantului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell.

Margaret Mitchell

Romanul “Pe aripile vantului” (Gone with the Wind)  a fost distins cu Premiul Pulitzer  în anul 1937, iar in anul 1939  este ecranizat, cu actorii Vivien Leigh si Clark Gable   în rolurile principale. Filmul  ”Pe aripile vantului ”  este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor.  În 1940, acest film a primit 8 premii Oscar.

1948: A fost creata Comisia Dunarii.

1948: John Bardeen, Walter Brattain et William Shockley fac prima demonstratie  cu inventia lor-  transistorul- care va revolutiona industria electronica.

1960: Congo  își câștigă independența față de Belgia.

1961: Moare Lee De Forest,  pionier american al radio-televiziunii, inventator al triodei cu vid  in 1907, care a facut astfel posibila realizarea primului aparat de radio-receptie din lume.

1966:  S-a nascut pugilistul profesionist american Mike Tyson.

Mike Tyson 

1970 : Brazilia a câştigat Mondialul din Mexic după 4-1 în finala cu Italia. Pentru sud-americani au marcat Pele, Gerson, Jairzinho şi Carlos Alberto în timp ce italienii au reuşit punctul de onoare prin Bonisegna. Victoria Braziliei a adus încă un record în premieră. Antrenorul Selecao, Mario Zagallo a devenit primul sportiv care a câştigat mondialele atât ca jucător (1958, 1962) cât şi ca antrenor (1970).

1971: Echipajul navei sovietice “Soiuz 11″ a decedat la aterizare.

1975: A murit Miron Nicolescu, matematician roman, membru al Academiei Romane.

1975:  S-a nascut  pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher.


1982: Consiliul de Stat roman, a emis un decret privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea judicioasa si reducerea in continuare a consumului de energie electrica, energie termica, gaze naturale si alti combustibili.

1992:  Şi-a început activitatea Curtea Constituţională a Romaniei , formată din opt judecători şi un preşedinte.

1993 : A încetat din viaţă baritonul  roman Octav Enigărescu; ( n. 1924).

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=f_8-qIhpnAo

Angajat de prima scena lirica a tarii- Opera Romana din Bucuresti- Octav Enigarescu se inscrie printre interpretii romani de frunte. Ii sunt conferite titlurile de “Artist emerit” si laureat al Premiului de Stat.
A  obtinut  premii  la concursuri internationale (Bucuresti 1953, Praga 1954).A  cantat in numeroase turnee in  Franta, U.R.S.S.,Belgia, Cehoslovacia, Bulgaria, Italia, R.D.Germana, Ungaria, Anglia, Irlanda, R.F.Germania, Iugoslavia, Grecia, Turcia. În prezent, Școala de Arte din Târgoviște îi poartă numele.

1995: S-a semnat, la Bruxelles, protocolul aditional la Acordul de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana.

1996: În SUA a intrat în vigoare decretul prin care Vietnamul nu mai este oficial desemnat ca ”zonă de luptă”, la 21 de ani după plecarea trupelor americane din Saigon.

1997: Colonia  Hong Kong a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, dupa 156 de ani de administratie britanica.


1997: Scriitoarea  britanica J. K. Rowling  publica primul volum din seria de mare succes “Harry Potter”.

2005: Spania legalizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet

Soborul celor 12 Apostoli; Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet

Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet s-a nevoit in veacul al XIV-lea, mai intai ca sihastru pe valea paraului Ramet din Muntii Apuseni si apoi ca egumen al Manastirii Ramet din judetul Alba.

 Pe peretele bisericii de la Ramet, perete care desparte naosul de pronaos, se afla urmatoarea inscpritie: “Scris-am eu mult gresitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crisul Alb in timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, in zilele regelui Ludovic“. Aceasta inscriptie este prima mentiune a unui intaistatator ortodox al Transilvaniei in istoria Bisericii noastre.

Potrivit traditiei Sfantul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care impreuna se ruga, postea si savarsea sfintele slujbe. Nu manca decat sambata si duminica, iar in celelalte zile se hranea doar cu Sfintele Taine.

Sfantul Ghelasie era atat parintele sihastrilor din Muntii Ramet, cat si al satenilor din Tara Motilor. Multi din cei stapaniti de duhurile necurate, au primit vindecare prin rugaciunile sale.

La trecerea sa la cele vesnice, trupul sau a fost ingropat langa vechea biserica a Manastirii Ramet. Cu timpul a devenit necunoscut locul in care a fost inmormantat.

Moastele sale au fost scoase la iveala in anul 1925, cand, in urma unei ploi torentiale, a fost vazut un cap de om care a inconjurat de trei ori vechea biserica a Manastirii Ramet si s-a oprit langa sfantul altar. Alte doua capete au fost scoase la suprafata de ape.

Capetele au fost ingropate in partea dreapta a vechii biserici. S-a purces la dezgroparea lor dupa ce calugarii au vazut ca zapada se topea in fiecare an deasupra locului in care au fost puse capetele. Capul Sfantului Ghelasie a fost identificat dupa ce o femeie bolnava de epilepsie s-a vindecat dupa ce s-a atins de el.

Pe 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat canonizarea oficiala a Sfantului Ghelasie si trecerea numelui sau in calendarul ortodox. Canonizarea solemna s-a facut la Ramet la 29 iunie 1992. Pomenirea Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet se va face la 30 iunie.

Rugaciune catre Sfantul Ghelasie:

Catre tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, inaltandu-ne gandurile, cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta din inaltimea plina de slava a cerului si te milostiveste de suferintele, durerile, patimile, necazurile, amaraciunile si stramtorarile noastre. Si roaga pe Stapanul si Dumnezeul nostru cel ceresc, sa ne ierte pacatele pe care, cu stiinta si cu nestiinta, le savarsim neincetat, ca si pentru putina noastra dragoste fata de El si fata de aproapele nostru, rugandu-L sa fie pururea milostiv si iertator si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea. Fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca, urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile Sale si trecand din aceasta viata, sa ne bucuram impreuna cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnului, de Imparatia cea nesfarsita a cerurilor, ca acolo, inconjurati de cetele ingerilor, sa aducem marire, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui in Treime slavit, in vecii vecilor, Amin.

Tot astazi serbam:

- Soborul Sfintilor 12 Apostoli: Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul, Iuda Iscarioteanul si Matia (ales in locul lui Iuda) si pomenirea: 

- Sfantului Mucenic Meliton;
- Sfantului Mucenic Petru din Sinopi;
- Sfantului Mucenic Mihail, gradinarul (sec. al XVIII-lea).

Maine, facem pomenirea Sfantului Ierarh Leontie de la Radauti si a Sfintilor Doctori fara de arginti, Cosma si Damian.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=2tVkMpFl6h8

Bibliografie  surse): Britannica com;  Crestin Ortodox.ro;Din pasiunile bibliografului blogspot.com;  e.maramures.ro; mediafax.ro; lessignets.com; wikipedia org.