sâmbătă, 1 iunie 2013

Este 1 iunie...

...oficial vine vara, si este Ziua Internationala a Copilului, mentionata pentru prima data la Geneva la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor in luna august a anului 1925. 

La acea data, 54 de reprezentanti din diferite tari au adoptat Declaratia pentru Protectia Copilului. Dupa aceasta conferinta, multe guverne au introdus "Ziua Copilului". Ziua Copilului este sarbatorita in lume la date diferite, in functie de istoria nationala a fiecarei tari. Astfel, in 25 de tari, in majoritate foste comuniste, Ziua Internationala a Copilului este sarbatorita la 1 iunie. Vesticii au date separate, acordand in general mai putina atentie acestei sarbatori: Germania (partea de est) la 1 iunie, Germania (partea vestica) la 20 septembrie, India, la 14 noiembrie Japonia si Coreea de Sud la 5 mai.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot dintr-o zi de 1 iunie, din 1475, dateaza prima mentiune documentara a Craiovei.

  Pe 1 iunie 1869, Thomas Edison primea brevetul pentru masina de vot electrica.

  In 1878, pe 1 iunie, se incheia Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul de pace s–au recunoscut independenta Romaniei si drepturile ei asupra Dobrogei. Judetele Cahul, Bolgrad si Ismail, din sudul Basarabiei, aflate in componenta Romaniei, sunt incorporate Imperiului Tarist.

  La data de 1 iunie 1929, Vezuviul erupea in sudul-estul Italiei, iar orasul Napoli era acoperit de lava. Prima data, Vezuviul a erupt in anul 79 i. Hr., cand a ingropat mai multe orase, printre care si Pompei.

  Tot intr-o zi de 1 iunie, in 1935, in Marea Britanie era obligatorie purtarea semnului pentru soferii incepatori pe masini.

  Pe 1 iunie 1946 era introdusa, in Marea Britanie, licenta pentru televiziuni, contra sumei de 2 lire sterline.

  In 1957, pe 1 iunie, se infiinta, la Bucuresti, Muzeul Literaturii Romane. A fost fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius, care a fost si primul director al institutiei.

  Pe 1 iunie 1957, Televiziunea Romana transmitea prima emisiune pentru copii, de la Teatrul Tandarica din Bucuresti.

  La data de 1 iunie 1967, The Beatles lansa albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. In 2007, tot pe 1 iunie, artisti contemporani printre care Oasis, Travis, The Fray, Kaiser Chiefs, Razorlight, Bryan Adams si The Magic Numbers inregistrau propriile versiuni ale pieselor de pe albumul trupei The Beatles, "Sgt Pepper", pentru a sarbatori 40 de ani de la lansarea acestuia.

  Tot intr-o zi de 1 iunie, in 1971, apartamentul cu doua camere din Tupelo, Mississippi, in care Elvis Presley s-a nascut pe 8 ianuarie 1935 era deschis publicului, ca atractie turistica.

  Pe 1 iunie 1993, in Romania intra in vigoare taxa pe valoare adaugata (TVA) si liberalizarea completa a preturilor.

  In 1999, pe 1 iunie, in Marea Britanie, regina Elisabeta a II–a inaugura la Edinburgh primul parlament scotian ales in ultimii 300 de ani.
  La data de 1 iunie 2004, Adunarea Generala al ONU declara anul 2005 ca An International al Fizicii, in amintirea implinirii a o suta de ani de la publicarea celebrelor lucrari ale lui Albert Einstein.

  Pe 1 iunie 2005, in Romania intra in circulatie leul nou, urmand ca pana la 31 decembrie 2006 leii vechi sa circule in paralel cu cei noi. Aceasta reprezinta a doua etapa a denominarii si incepand cu aceasta data 10.000 lei vechi vor fi preschimbati pentru un leu nou.

  In 2005, pe 1 iunie, Jack White, membru al trupei The White Stripes, se casatorea cu modelul britanic Karen Elson, pe o canoe in Amazon.

  Pe 1 iunie 2006, albumul "Definitely Maybe", lansat de trupa Oasis in 1994, era declarat cel mai bun album al tuturor timpurilor.

  Sarbatoritii zilei sunt: scriitorul roman Mircea Cartarescu, cantareata Monica Anghel, cantareata si compozitoarea de origine canadiana Alanis Morissette, supermodelul Heidi Klum, actorul american Morgan Freeman, cantaretul australian Jason Donovan si muzicianul Ronnie Wood (Rolling Stones).

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut