marți, 4 iunie 2013

Într-o zi de 4 iunie...

...in 1937, un american avea o ideea stralucita, menita sa usureze mersul la cumparaturi. Sylvan Goldman din Oklahoma este omul caruia ii putem multumi cand mergem la supermarket si ne plimbam printre rafturi cu caruciorul plin de cumparaturi. Acestea au fost folosite pentru prima data pe 4 iunie 1937, in Oklahoma City. Inventatorul lor era chiar patronul magazinului Humty Dumpty din Oklahoma City. Goldman s-a gandit mult la inventia sa, iar intr-una din nopti a pus un cos de cumparaturi pe un scaun pliabil si roti la picioarele scaunului. Impreuna cu un angajat de-al sau a inceput sa construiasca scheletul metalic care urma sa sustina cumparaturile. Cu ajutorul unui mecanic, Arthur Kosted, Goldman a construit primul carucior, un dispozitic format dintr-un cadru metalic si doua cosuri de sarma, si a creat o metoda de producere in masa a carucioarelor. Inventia lor a primit brevetul pe data de 9 aprilie 1940. Totusi, caruciorul nu a avut succes imediat. Barbatii au refuzat initial sa il foloseasca pentru ca era prea efeminat, iar femeile il comparau cu un carut de copii, ceea ce le ofensa. Goldman a fost nevoit sa angajeze cateva modele pentru a se plimba cu caruciorul prin magazin si pentru a le arata clientilor la ce se foloseste. In cele din urma, oamenii i-au inteles utilitatea, iar Sylvan Goldman a devenit multimilionar. El a continuat sa aduca modificari designului original, iar dimensiunea cosului a crescut dupa ce magazinele au realizat ca oamenii cumpara mai mult daca acesta e mai mare. Cativa ani mai tarziu, in 1946, Orla Watson din Kansas City a inventat caruciorul de cumparaturi telescopic, care nu trebuia sa fie demontat si asamblat. Avand cosuri cu balamale, fiecare carucior putea fi impins in cel din fata pentru a economisi spatiu de depozitare, metoda folosita si in zilele noastre. Acestea au fost inaugurate in 1947.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 4 iunie, in anul 105, imparatul Traian parasea Roma pentru a purta al doilea razboi impotriva dacilor (105-106).

  Pe 4 iunie 1469, unul dintre cei mai importanti oameni ai Renasterii Italiene, Lorenzo de Medici, supranumit Magnificul, se casatorea cu Clarisse Orsini. Un mare diplomat cu o imensa putere financiara si cu indragostit de arta, Lorenzo Magnificul, cel care a deschis prima biblioteca publica europeana, i-a primit la curtea sa si i-a sprijinit pe cei mai mari artisti italieni: Andrea del Verrocchio, Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio si Michelangelo Buonarroti.

  In 1784, pe 4 iunie, la Lyon, Elisabeth Thible devenea prima femeie care s-a ridicat de la sol cu ajutorul unui balon cu aer cald. Balonul, botezat „La Gustave” in onoarea regelui Gustav al III-lea al Suediei, in vizita in Franta si care asita la evenimentul de la Lyon, s-a ridicat 1500 de metri de la sol si a zburat 45 de minute. Potrivit pilotului, Elisabeth, o celebra cantareata de operaa vremii, era costumata in Minerva, zeita romana a intelepciunii si nu s-a oprit deloc din cantat pe durata calatoriei.

  La data de 4 iunie 1876 se infiinta la Bucuresti "Societatea nationala de Cruce Roşie a Romaniei”.

  Intr-o zi de 4 iunie, americanii isi demonstrau spiritul de buni gospodari si puneau in functiune, pe langa caruciorul de supermarket, si masina de spalat automata cu uscator. E drept, aceasta a aparut cu cativa ani inaintea caruciorului, in 1907.

  Pe 4 iunie 1919, congresul american aproba cel de-al 19-lea amendament al Constitutiei SUA, care garanta dreptul la vot al femeilor.

  In 1920, pe 4 iunie, se incheia Tratatul de la Trianon intre Puterile Aliate si Ungaria si avea loc recunoasterea pe plan international a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania (a intrat in vigoare la 26 iulie 1921).

  Pe 4 iunie 1963, in Statele Unite era eliberat un certificat de inventie pe numele lui Robert Patch, un baiat de numai 6 ani care construise un camion de jucarie, usor de asamblat si de desfacut si care putea lua diverse forme.

  Tot intr-o zi de 4 iunie, in 1969, sute de oameni din Glenrowan, Australia, semnau o petitie prin care cereau ca rolul eroului popular Ned Kelly, cel care pentru australieni este simbolul rezistentei impotriva Imperiului Britanic, sa nu fie jucat de solistul Rolling Stones Mick Jagger. In ciuda protestelor, Mick Jagger isi va face debutul pe marele ecran exact cu rolul principal din acest film.

  In 2003, pe 4 iunie, un bunic din Marea Britanie protesta intr-un mod original impotriva muzicii ascultate de nepotii sai. Ingeniosul protestatar britanic, care-si alesese drept nume “de scena” Ricky Rock, era anchetat de politie pentru ca-si facuse in curtea din spatele casei nici mai mult nici mai putin decat un radio pirat. Difuza piese ale celor de la The Beach Boys, Beatles sau ale lui Elvis Presley si sustinea ca restul radiourilor nu promoveaza decat artisti netalentati, care nu sunt pe gustul persoanelor din generatia lui.

  Astazi le spunem “La multi ani!” celor nascuti pe 4 iunie, printre care se numara actorii romani Alexandru Arsinel si Valentin Uritescu, dar si Angelina Jolie.

  Astazi in intreaga lume este Ziua Internationala a Copiilor - victime ale agresiunii. Aceasta zi se marcheaza din 1983 ca urmare a hotararii Adunarii Generale a ONU, in memoria copiilor ucisi in timpul invaziei israeliene in Liban, din 1982.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut