joi, 6 iunie 2013

Într-o zi de 6 iunie...

...in 1942, prima parasuta facuta din nylon era testata in Statele Unite, de catre o femeie - Adeline Gray. 

Parasuta moderna, inventata in 1783 de catre francezul Sebastien Lenormand, era confectionata initial din in intins peste un cadru de lemn. Apoi au inceput sa se faca parasute din matase, mai rezistente si mai usoare.


 In 1911 a fost inventata prima parasuta pliata intr-un rucsac. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, parasutele au inceput sa fie un echipament standard de urgenta in dotarea echipajelor de zbor. Dar comertul cu Orientul fusese intrerupt, iar matasea devenise un lux. Aparuse, insa, o alternativa pentru matase – nylonul, iar Adeline Gray s-a oferit voluntara pentru a demonstra ca parasutele facute din acest nou material sunt sigure. Americanca a sarit din avion cu prima parasuta facuta din nylon in fata a 50 de ofiteri.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 6 iunie, in 1882, Henry Seely din New York City obtinea patentul pentru primul fier de calcat electric, incalzit cu ajutorul unei rezistente. Folosit inca din secolul I, in China, si din secolul al XVII-lea in Europa, fierul de calcat era, pana la aceasta inventie, un vas metalic umplut cu carbuni.

  Pe 6 iunie 1930, Carol al II-lea se intorcea in Romania, intrand in tara ilegal, cu un pasaport fals. Fiul cel mare al regelui Ferdinand al Romaniei si al sotiei sale, Regina Maria, Carol, supranumit de istorici regele playboy, fusese dezmostenit si radiat din Casa Regala de Hohenzollern-Sigmaringen cu cinci ani inainte, din cauza aventurilor sale amoroase. A revenit in Romania in urma negocierilor cu Iuliu Maniu (caruia ii promisese sa renunte la relatia cu Elena Lupescu), si a fost proclamat rege dupa doua zile, pe 8 iunie 1930 si a abdicat pe 6 septembrie 1940 in favoarea fiului sau Mihai.

  In 1933, pe 6 iunie, in Statele Unite se deschidea primul cinematograf tip drive-in, in aer liber, in care spectatorii puteau urmari filmele instalati in propriile masini. Ecranul avea 15 metri latime si 12 inaltime, fiind destul de mare pentru ca filmul sa poata fi vazut si de cei care reuseau sa prinda loc in fata, dar si de cei din masina cu numarul 500, parcata pe ultimul rand. Sunetul se auzea in tot orasul. Intrarea costa 25 de centi de persoana plus 25 de centi pentru masina.

  La data de 6 iunie 1942, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, S.U.A. declara razboi Romaniei si Bulgariei, declansandu-se in zilele urmatoare expeditiile aeriene americane asupra tarii noastre, in special asupra Prahovei.

  Tot intr-o zi de 6 iunie, in 1944, sub comanda generalului american Eisenhower, era declansata Operatiunea Overlord, insemnand debarcarea aliatilor in Normandia. 57.000 de soldati americani si 75.000 de soldati britanici i-au luat prin surprindere pe nazisti. Debarcarea in Normandia a insemnat deschiderea celui de-al doilea front in Europa impotriva Germaniei naziste, contribuind decisiv la victoria Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

  Pe 6 iunie 1946, telespectatorii americani aveau parte de senzatii tari. Actorul de comedie Henry Morgan era primul care isi scotea tricoul la o emisune de televiziune.

  In 1960, pe 6 iunie, la Bucuresti, atleta Iolanda Balas stabilea un nou record mondial la saritura in inaltime: 1,85 metri.

  Tot intr-o zi de 6 iunie, in 1961, primul titlu de campion mondial al lumii cucerit de un luptator roman era obtinut de Valeriu Bularca la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokohama.

  Pe 6 iunie 1987 era dat in folosinta pasajul Unirea din Capitala, cel mai lung pasaj subteran auto bucurestean, cu o lungime de 900 de metri din care 600 sunt acoperiti.

  In 1999, pe 6 iunie, trupa Backstreet Boys incepea stationarea pentru cinci saptamani pe prima pozitie a topului albumelor din S.U.A. cu "Millennium".
  Sarbatoritii zilei sunt chitaristul american Steve Vai, actorul american Paul Giamatti si jucatorul suedez de tenis Björn Borg.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut