vineri, 7 iunie 2013

Într-o zi de 7 iunie…

 
 
…în 1982, fanii lui Elvis Presley reuseau in sfarsit sa patrunda in resedinta lui de la Graceland.
 
graceland

Sotia artistului, Priscilla Presley deschidea accesul vizitatorilor, insa le-a interzis sa intre in baia in care Elvis murise cu 5 ani inainte. Graceland este o cladire istorica aflata pe un teren de 5,5 ha, care a fost in proprietatea lui Elvis Presley, si se afla in orasul Memphis, Tennessee. Astazi, casa functioneaza ca muzeu. Cladirea figureaza in National Register of Historic Places de la 7 noiembrie 1991 si a fost declarata reper istoric national (National Historic Landmark) la 27 martie 2006. Graceland a devenit a doua casa proprietate privata ca numar de vizitatori in S.U.A., cu peste 600.000 de vizitatori pe an. Doar Casa Alba este mai vizitata decat Graceland. Elvis Presley a murit in aceasta casa la 16 august 1977. Presley, parintii sai Gladys si Vernon Presley, precum si bunica lui, sunt inmormantati in ceea ce se numeste Meditation Gardens. Dupa moartea lui Elvis Presley in 1977, Vernon Presley a devenit administrator al proprietatii. Dupa ce si acesta a murit in 1979, el a ales-o pe Priscilla sa administreze Graceland in numele singurului copil al lui Elvis, Lisa Marie, in varsta atunci de 11 ani. Intretinerea Gracelandului costa 500.000 de dolari pe an, iar cheltuielile incepusera sa submineze mostenirea fetei lui Elvis si a Priscillei, aceasta scazand la doar 1 milion de dolari. In fata perspectivei de a fi obligata sa vanda Graceland, Priscilla a analizat si alte muzee si case memoriale celebre si l-a angajat pe Jack Soden sa faca din Graceland o afacere profitabila. Dupa doar o luna de la deschiderea portilor Gracelandului, Priscilla si-a recuperat toti banii investiti. Priscilla Presley a devenit presedinta firmei Elvis Presley Enterprises, sau EPE, declarand atunci ca va ocupa functia pana cand Lisa Marie va ajunge la varsta de 21 de ani. Averea firmei a crescut si a ajuns sa valoreze in final peste 100 de milioane de dolari. La Graceland exista un muzeu cu numeroase obiecte ce i-au apartinut lui Elvis, cum ar fi cateva din celebrele sale treninguri Vegas, premii, discuri de aur, avionul Lisa Marie si vasta colectie de automobile a lui Elvis. Sirius Satellite Radio a instalat un post de radio dedicat lui Elvis si care emite de acolo. S-au adaugat doua noi atractii: Private Presley si expozitia speciala `68, aflate vis-a-vis de esplanada. Zidul de piatra pe care l-a construit Presley inca exista, si este acoperit cu graffiti de la vizitatori.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 7 iunie, in 1340, in Olanda era fondat orasul Rotterdam.

  Pe 7 iunie 1494, Spania si Portugalia semnau Tratatul de la Tordesillas, prin care Lumea Noua (America) era impartita intre cele doua tari.

  In 1654, pe 7 iunie, Ludovic al XIV-lea era incoronat rege al Frantei.
  La data de 7 iunie 1775, “Coloniile Unite” isi schimbau denumirea in Statele Unite ale Americii.

  Tot intr-o zi de 7 iunie, in 1857, se incheia la Paris un Tratat de alianta intre Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman care, incalcand prevederile Tratatului de la Paris din 18/30 martie 1856, hotara ca Delta Dunarii si Insula Serpilor sa fie repuse sub suzeranitatea Portii Otomane.

  Pe 7 iunie 1929, Vaticanul devenea stat suveran.

  In 1947, pe 7 iunie, lua fiinta, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascar, echipa de fotbal Steaua Bucuresti. Este clubul romanesc cu cel mai mare succes pe plan național si pe plan internațional, a castigat cele mai multe campionate, cupe si supercupe ale Romaniei, obținand 23 de titluri in Liga I, 21 de Cupe ale Romaniei si 5 Supercupe. Steaua Bucuresti a fost prima echipa din estul Europei si singura din Romania care a castigat Cupa Campionilor Europeni si a doua echipa est-europena si unica din țara ce are in palmares Supercupa Europei.

  La data de 7 iunie 1958, la Bucuresti, atleta Iolanda Balas stabilea recordul mondial la saritura in inaltime - 1,78 metri.

  Tot intr-o zi de 7 iunie, in 1964, in timpul primului concert din S.U.A. al trupei Rolling Stones, membrii sai au fost huiduiti pe scena din Austin, Texas.

  Pe 7 iunie 1987, echipa de handbal a Romaniei cucerea pentru a sasea oara consecutiv titlul de compioana mondiala.

  In 1987, pe 7 iunie, David Bowie sustinea un concert in Berlinul de Vest, in fata Recihstag-ului cu boxele indreptate spre Zidul Berlinului, acolo unde mii de tineri din Berlinul de Est stateau si ascultau.

  Pe 7 iunie 1995, regizorul roman Lucian Pintilie primea distinctia franceza Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor.

  La data de 7 iunie 2002, casa de discuri Virginia Records renunta la Victoria Beckham dupa albumul sau de debut care a costat 3 milioane de lire sterline pentru a fi produs si s-a vandut in numai 50.000 de exemplare.

  In 2004, pe 7 iunie, printr-un decret emis de presedintele Frantei, Jacques Chirac, actorului roman Ion Lucian ii era decernat titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare, ca o recunoastere a meritelor exceptionale in domeniul teatrului.

  Sarbatoritii zilei sunt: muzicienii Prince si Tom Jones, scriitorul turc Orhan Pamuk, actorul irlandez Liam Neeson si jucatoarea rusa de tenis Anna Kournikova.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page,
  www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut