marți, 4 iunie 2013

La multi ani! - Angelina Jolie

Angelina Jolie (născută ca Angelina Jolie Voight pe 4 iunie 1975) este o actriţă americană de film şi Ambasadorul Bunăvoinţei (în engleză Goodwill Ambassador) pentru Organizaţia UNHCR (Organizaţia Naţiunilor Unite de comisari speciali pentru refugiaţi). Se spune deseori în media că ea ar fi una din cele mai frumoase femei, viaţa ei fiind pentru moment una dintre cele mai mediatizate. A primit trei premii Globul de Aur, două premii ale Organizaţiei Actorilor de Film şi un premiu al Academiei (OSCAR).



Debutul ei pe micile ecrane a avut loc în copilărie, alături de tatăl ei Jon Voight, în 1982 în filmul Lookin' to Get Out, dar cariera ei de actriţă a început abia zece ani mai târziu în producţia cu buget redus Cyborg 2 (1993). Primul ei rol de succes a fost în filmul Hackers (1995). De asemenea a jucat în George Wallace (1997), un film biografic în jurul căruia au avut loc multe controverse. Mai târziu a jucat în Gia (1998), şi a obţinut un OSCAR pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru drama Girl, Interrupted (1999). Jolie a câştigat renumele internaţional datorită faptului că a jucat rolul unei eroine de jocuri video, şi anume Lara Croft în filmul Lara Croft: Tomb Raider (2001). Ea a mai jucat în Original sin şi Life or something like it, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life. În 2004 a jucat în Taking Lives, The Fever, Shark Tale, Alexander şi Sky Captain and world of tomorrow. A câştigat cei mai mulţi bani cu filmul de acţiune-comedie Mr. & Mrs. Smith (în traducere Domnul şi Doamna Smith) (2005). În (2006) a jucat în The good sheperd şi Beowulf iar în (2007) a jucat în ecranizarea romanului scriitoarei Mariane Pearl, A Mighty Heart. 



A fost măritată cu actorii Jonny Lee Miller şi Billy Bob Thornton, iar acum are o relaţie cu Brad Pitt, acest cuplu atrăgând atenţia întregii lumi. Jolie şi Pitt au trei copii adoptaţi, Maddox, Pax, şi Zahara şi doresc să mai adopte încă un copil. Ei mai au şi 3 copii biologici Shiloh, Vivienne Marchelline şi Knox Leon.

sursa:  http://ro.wikipedia.org