vineri, 7 iunie 2013

La mulţi ani, Tom Jones!

Sir Thomas John Woodward, cunoscut sub numele de Tom Jones, este un faimos muzician galez, extrem de apreciat datorita timbrului sau vocal puternic.

77804944HL-TomJo-003


Tom Jones s-a nascut la 7 iunie 1949 la Pontypridd, Tara Galilor. Incepe sa cante inca de la o varsta frageda. A cantat la reuniunile de familie, la nunti si chiar in corul scolii.
S-a lansat la inceputul aniilor 60, facand parte din Tommy Scott and The Senators, o trupa locala. Jones s-a remarcat si prin tinuta sa cu totul speciala: pantaloni foarte stramti si tricouri mulate.
Primul single solo s-a numit ‘Chills and Fever‘ (1964), insa nu avut parte de succesul scontat. In schimb, ‘It’s Not Unusual’, single-ul urmator, a devenit un mare hit, artistul reusind sa aiba o ascensiune fulgeratoare, devenind cunoscut chiar si pe piata din SUA.
In 1965, interpreteaza ‘Thunderball’, tema principala a filmului omonim din seria James Bond. Au urmat apoi hit-uri dupa hit-uri: ‘What’s New Pussycat’, ‘Green, Green Grass of Home’, ‘I’ll Never Fall in Love Again’, ‘Delilah’.
In 1969 va gazdui ofera propriul show de televiziune “This is Tom Jones”, ce va fi difuzat pana in 1971. In anii ’70, cariera lui Tom Jones intra in declin. Chiar si in aceste conditii, cantaretul reuseste sa scoata cel putin 2 piese de succes (‘Daughter Of Darkness‘ sau ‘She’s A Lady’).
In 1989, Tom Jones primeste o stea pe Hollywood Walk of Fame, faimosul bulevard al celebritatilor din Los Angeles. 17 ani mai tarziu, artistul a fost decorat de Regina Elisabeta a II – a Marii Britanii pentru serviciile aduse coroanei britanice prin muzica, ceremonia desfasurandu-se la Palatul Buckingham.
De-a lungul carierei, Tom Jones a editat 39 albume de studio, 3 albume live, 16 compilatii, avand peste 100 de single-uri de succes. Materialele discografice Tom Jones s-au vandut in din 1965 si pana astazi, in peste 100 de milioane de exemplare, la nivel mondial.
A avut ocazia sa colaboreze cu numerosi artisti: Robbie Williams, Van Morrison, Tori Amos, The Cardigans, Chicane, Zucchero, Natalia Imbruglia, The Pretenders, etc.