duminică, 2 iunie 2013

Pe 2 iunie 1953...

...regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si a Irlandei de Nord, 
in varsta de 27 de ani, era incoronata la Westminster Abbey din Londra. 
Elisabeta a II-a ii succeda la tron tatalui ei. Un comitet de incoronare a petrecut un an intreg planificand cea mai spectaculoasa celebrare din toate timpurile, la care toata tara a participat, fiind primul eveniment de acest fel care a fost televizat. Elisabeta, pe care in copilarie familia o alinta spunandu-i "Lilibet", era casatorita cu Printul Filip, de care se indragostise la varsta de 13 ani. Trei milioane de oameni s-au aliniat pe strazile Londrei, multi dintre ei petrecindu-si noaptea dinaintea serbarii in aer liber, in asteptarea procesiunii. 20 de milioane de britanici s-au adunat in fata micilor ecrane, pentru a urmari evenimentul. Singura problema in acea zi a fost vremea – tipic britanica - caci a plouat cu galeata. Ceremonia solemna a fost condusa de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. La ceremonie au fost prezenti reprezentantii nobilimii britanice, reprezentantii straini si cei ai Commonwealth-ului. Toti cei prezenti au asistat la intreaga procesiune in ciuda ploii torentiale. Domnia efectiva a reginei a inceput, insa, cu un an inainte de incoronare, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea, care suferea de cancer pulmonar. Ceremonia de incoronare a fost amanata pentru ca regina a dorit sa poarte doliu.

Un comentariu:

 1. Tot astazi:
  Tot intr-o zi de 2 iunie, in 1857, fermierul american James Gibbs patenta prima masina de cusut care putea sa si brodeze, dupa ce, cu doi ani inainte, vazuse intr-un ziar o fotografie a unei masini de cusut. Inventia lui era, insa, mult mai practica, mai usoara si costa numai 50 de dolari, jumatate din pretul unei masini de cusut simple.

  Pe 2 iunie 1880, Guvernul S.U.A. recunostea independenta de stat a Romaniei.
  La data de 2 iunie 1896 era semnat actul de nastere a radioului. Italianul Guglielmo Marconi primea patentul pentru inventia sa revolutionara. Marconi, sistematizand datele si inventiile de pana la el, a oferit lumii, in 1896 primul sistem practic de emisie si receptie bazat pe undele electromagnetice.

  In 1897, pe 2 iunie, scriitorul Mark Twain raspundea zvonurilor privind moartea sa, publicand in ziarul „New York Journal”, cel care ii tiparise deja necrologul, o notita scurta si plina de umor: “Stirea despre moartea mea a fost o exagerare". Mark Twain a murit abia peste 14 ani, in 1910.

  La data de 2 iunie 1924, Congresul S.U.A. le garanta amerindienilor cetatenia americana.

  Pe 2 iunie 1933, presedintele american Franklin Roosevelt isi dadea acceptul pentru ca in interiorul Casei Albe sa se construiasca o piscina acoperita. Roosevelt fusese convins de medici ca inotul il va ajuta se se trateze de poliomielita. Epidemiile de poliomielita erau ceva obisnuit in primele decenii ale secolului XX. Presedintele american s-a imbolnavit de aceasta boala la varsta de 39 de ani, paralizand partial. Dupa ce si-a terminat cele 4 mandate succesive la Casa Alba, Franklin Roosevelt si-a transformat casa din Georgia, intr-un centru de recuperare pentru bolnavii de poliomielita, iar cativa ani mai tarziu, piscina de la Casa Alba a fost transformata de Richard Nixon in sala de presa.

  Tot intr-o zi de 2 iunie, in 1979, avea loc prima vizita a unui Papa intr-o tara comunista, vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Polonia, tara sa natala.

  In 2002, pe 2 iunie, Paul McCartney avea sansa sa isi schimbe viata, dar nu profita de ea. Logodit deja cu Heather Mills, artistul britanic, in culmea nervilor dupa o cearta cu iubita sa, arunca pe geamul hotelului inelul de logodna pe care i-l daruise. Dar dragostea era mare! Cand s-a calmat, Paul McCartney a apelat la personalul de paza al hotelului, care, inarmat cu detectoare de metale, a reusit sa gasesca inelul de 15 mii de lire sterline. Peste 9 zile, pe 11 iunie 2002, Paul McCartney si Heather Mills se casatoreau. Dar casnicia lor va dura 4 ani. In 2006, Paul a cerut divortul, pe care l-a obtinut la inceputul acestui an. Si a fost obligat de tribunal sa-I plateasca lui Heather 50 de milioane de dolari.

  Pe 2 iunie 2003, o imagine care o infatisa pe Kylie Minogue purtand pantaloni scurti aurii cauza blocaje in trafic, la Londra, din cauza locului in care era amplasata.

  Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/

  RăspundețiȘtergere

salut