luni, 10 iunie 2013

Tot într-o zi de 10 iunie




În 1902, in Statele Unite erau patentate plicurile cu fereastra. Adresa aparea, de acum, in interiorul scrisorii, si nu pe plic. Fabricarea acestor plicuri a inceput in acelasi an.

Pe 10 iunie 1912, la Mitingul aviatic de la Aspern, in Austria, Aurel Vlaicu obtinea un mare succes: aflat in competitie cu piloti celebri ai timpului, Aurel Vlaicu si avionul sau Vlaicu 2, castigau cinci premii, printre care premiul I pentru aruncarea unui proiectil la tinta de la o inaltime de 300 de metri, si premiul al II-lea pentru aterizarea la punct fix.

In 1935, pe 10 iunie, la Akron, Ohio, dupa o zi intreaga petrecuta cu paharul in mana, chirurgul Robert Smith si prietenul sau William Wilson decideau sa infiinteze Alcoolicii Anonimi. Timp de trei luni, cei doi vor citi Biblia, vor discuta mult despre problema lor si vor pune la cale un program de reabilitare pentru dependentii de alcool. Dar data de 10 iunie 1935 ramane ziua de nastere a asociatiei, pentru ca este ziua in care cei doi buni prieteni au baut ultima data alcool.

La data de 10 iunie 1943, jurnalistul maghiar Ladislau Biro patenta pixul cu bila. El observase ca cerneala folosita la masinile tipografice se usuca foarte repede pe hartie, fara sa lase pete, si ca urmare s-a gandit sa o foloseasca si la stilourile obisnuite. Problema era ca cerneala respectiva era mai groasa decat cea folosita la stilouri si nu curgea din rezervor in penita. Solutia jurnalistului a fost montarea unei mici bile de metal la capatul stiloului, astfel incat aceasta bila sa vina in contact cu cartusul de cerneala. In momentul scrierii, bila se rotea si antrena cerneala, depunand-o pe hartie.

Tot intr-o zi de 10 iunie, in 1972, Elvis Presley concerta pentru prima data in New York. Spectacolul a fost inregistrat.

Pe 10 iunie 1978, John Travolta si Olivia Newton John ocupau locul intai in topurile britanice cu piesa "You're The One That I Want".

In 1989, pe 10 iunie, piesa Madonnei "Express Yourself" devenea al 18-le single care se afla in Top 5 in Marea Britanie.

La data de 10 iunie 2003, Kim Mathers, fosta sotie a rapperului Eminem, era arestata in Michigan din cauza ca se afla la volan desi avea permisul de conducere suspendat, iar in una dintre gentile sale politistii au gasit un praf alb.

Tot intr-o zi de 10 iunie, in 2004, murea, la varsta de 73 de ani, cantaretul american Ray Charles.

Astazi le spunem “La multi ani!” in primul rand parasutistilor, pentru ca in Romania este ziua lor, dar nu-i uitam nici pe cei nascuti pe 10 iunie: actrita britanica Elizabeth Hurley, cantareata americana Faith Evans, modelul Linda Evangelista si antrenorii de fotbal Carlo Ancelotti si Cosmin Olaroiu.

Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/