duminică, 9 iunie 2013

Tot intr-o zi de 9 iunie...



...in anul 68, imparatul roman Nero, cel despre care se spune ca ar fi dat foc Romei si ca si-ar fi ucis mama, se sinucidea, la varsta de 31 de ani, dupa ce Senatul Roman il declarase inamic public si il condamnase la moarte prin biciuire.

Pe 9 iunie 1856, Vasile Alecsandri publica, in revista "Steaua Dunarii", poezia "Hora Unirii", care in scurt timp a devenit imnul de lupta pentru Unirea Principatelor si imnul unitatii nationale romanesti.

In 1934, pe 9 iunie, personajul de desene animate Donald, creat de Walt Disney, debuta pe ecrane in filmul „Gainusa cea inteleapta".

Pe 9 iunie 1944, Lena, o catea din rasa cainilor de vanatoare englezesti foxhound stabilea un record mondial, fatand 23 de pui. Recordul ei a fost depasit abia in 2005, cand Tia, o catea din rasa mastiff, a fatat 24 de catei. Fiecare dintre ei a fost vandut contra sumei de 1800 de dolari.

La data de 9 iunie 1959 era lansat la apa „George Washington", primul submarin dotat cu rachete balistice.

Tot intr-o zi de 9 iunie, in 1977, George Harrison divorta de supermodelul britanic Patti Boyd, dupa 11 ani de casnicie. Patti a fost cea care l-a inspirat pe fostul Beatles sa compuna una dintre cele mai faimoase melodii ale grupului britanic, "Something", despre care Frank Sinatra spunea ca este "cel mai frumos cantec de dragoste din toate timpurile". In timpul mariajului cu George, Patti Boyd i-a cazut cu tronc si lui Eric Clapton, bun prieten cu sotul sau, care i-a dedicat celebrele „Layla” si "Wonderful Tonight". Pattie Boyd s-a casatorit cu Eric Clapton in 1979. La randul lor, John Lennon si Mick Jagger recunosteau, in anii '80, ca au fost indragostiti de Pattie si ca au incercat in zadar ani de zile s-o seduca.

Pe 9 iunie 1979, britanicul Michael Cairney reusea sa doboare recordul la domino, cu un labirint de aproape 170 de mii de piese. Astazi, recordul mondial le apartine olandezilor, care au construit un joc de peste 4 milioane de piese.

In 1990, pe 9 iunie, Monica Seles devenea la 16 ani cea mai tanara castigatoare a unui turneu de Grand Slam, invingand-o pe Steffi Graf la Roland Garos.

La data de 9 iunie 1990, Michael Jackson era transportat de urgenta la spital, suferind de o boala misterioasa. A fost diagnosticat mai tarziu cu o inflamatie a unui cartilaj de la cutia toracica.

Pe 9 iunie 1994, dupa o cearta, cantareata Left Eye de la TLC dadea foc casei din Atlanta a prietenului sau. Casa era in valoare de 2 milioane de dolari. Left Eye a primit o amenda de 10.000 de dolari si cinci ani de inchisoare.

In 2003, pe 9 iunie, fostul membru al trupei Boyzone, Ronan Keating, strangea mai mult de 170.000 de dolari pentru cei bolnavi de cancer in timpul unui mars de 23 de zile de la Giant's Causeway din Antrim pana in Kinsale, in Cork. A vizitat 610 orase in drumul sau, parcurgand in medie 32 de km pe zi.

Tot intr-o zi de 9 iunie, in 2005, Muzeul Memorial de la Sighet inaugura o noua sala ce urma sa faca cunoscuta vizitatorilor „poezia din inchisori" compusa de detinutii politici ai sistemului comunist.

Astazi le spunem “La multi ani!” sarbatoritilor acestei zile: cantareata romana Loredana Groza, actorul american Johhny Depp, soprana Ileana Cotrubas si actrita Natalie Portman.

Astazi, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Tricotatului, Din Franta in Noua Zeelanda sau de la Frankfurt la Toronto, pasionatii de tricotat se intalnesc in piete publice si se intrec in... andrele.

Surse: en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, www.440.com/twtd/today.html, www.thisdayinmusic.com/