miercuri, 5 iunie 2013

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului se serbează în întreaga lume în fiecare an,

pe data de 5 iunie,

ecologie
începând din anul 1972, când la Stockolm la Conferinta pentru Sănătate Umană organizată sub egida Naţiunilor Unite, Adunarea Generală a Naţiunilor a stabilit că ar trebui încurajate acţiunile pentru protejarea mediului înconjurător.


Marcarea în acest an a Zilei Mondiale a Mediului, sub tema ”Gândeşte. Mănâncă. Salvează!”, reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător, în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente.
În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susţine cele 7 miliarde de oameni, o treime din producţia mondială de alimente se pierde. Cu toate acestea, 1 din 7 oameni merge nemâncat seara la culcare iar mai mult de 20.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor zilnic de foame.
Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producţia de alimente sunt de asemenea pierdute. Producţia mondială de alimente este responsabilă pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrişări şi 30% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Poluarea şi supra-exploatarea resurselor naturale ne compromite propria bunăstare şi calitatea vieţii. O tranziţie spre un stil de viaţă mai durabil este crucială pentru a permite generaţiilor viitoare de a avea acces la partea lor echitabilă a resurselor. În aceste condiţii, este nevoie de un consum durabil, prin reducerea consumului de resurse, reducerea degradării şi poluării mediului, crescând în acelaşi timp calitatea vieţii.

ziua_mediului_2