luni, 15 iulie 2013

Rembrandt van Rijn. Cele mai frumoase tablouri realizate de pictorul olandez.


Rembrandt van Rijn, unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, a realizat de-a lungul vieţii sale 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2000 de desene.
Rembrandt van Rijn a trăit în perioada cunoscută drept „vârsta de aur olandeză”, când cultura, ştiinţa şi influenţa politică a Olandei atingeau apogeul, astfel că şi opera a fost de-a dreptul prolifică.
Maestru al tehnicii „clar-obscur”, Rembrandt van Rijn a fost caracterizat de istoricul francez Elie Faure drept „singurul pictor care şi-a permis să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să străluceasc proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”.
Rembrandt van Rijn a început să studieze pictura în anul 1620, în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, apoi sa mutat în Amsterdam unde a cunoscut celebritatea.
Prima comandă importantă a lui Rembrandt van Rijn a fost chiar tabloul „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp”. Cu această lucrare, realizată pe când avea doar 26 de ani, Rembrandt van Rijn a pătruns în cercul marilor pictori olandezi, iar notorietatea sa a crescut semnificativ.


 Lecţia de anatomie

Rembrandt van Rijn continuă să lucreze cu fervoare şi realizează tablouri care astăzi sunt considerate unele dintre cele mai bune opere de artă din istorie.
Rembrandt van Rijn - „Ospăţul lui Baltazar”. Tabloul realizat de Rembrandt van Rijn în anul 1635 îl înfăţişează pe Nabucodonosor în clipa în care mâna lui Dumnezeu lasă următorul mesaj în ebraică: „mane, tekel,fares” („numărat, cântărit, împărţit"). Acest episod din cartea Profetul Daniel se desfăşoară în timpul unui ospăţ al lui Baltazar.


 Ospăţul lui Baltazar

Rembrandt van Rijn „Rondul de noapte”. Tabloul considerat azi o capodoperă a fost realizat de Rembrandt  în anul 1642 şi a stârnit numeroase controverse la vremea respectivă. Comandantul Frans Banning Cock ar fi criticat atunci faptul că pictorul s-a concentrat mai mult pe acţiunea reprezentată, decât pe chipuri.

 Rondul de noapte

Rembrandt van Rijn „Batşeba”. Intitulat după numele unui personaj biblic, tabloul realizat de Rembrandt în anul 1654 conturează clipa de frământare pe care Batşeba o trăieşte, ispitită fiind de regele David al Israelului.

 Batşeba

Rembrandt van Rijn a pictat şi numeroase autoportrete.

 Rembrandt van Rijn / Autoportret (1629)


Rembrandt van Rijn / Autoportret (1630)


Rembrandt van Rijn / Autoportret (1660)

REMBRANDT VAN RIJN. Astăzi sărbătorim împlinirea a 470 ani de la naşterea pictorului olandez Harmenz Rembrandt van Rijn, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale.

REMBRANDT VAN RIJN s-a nascut pe 15 iulie 1606 la Leiden si e vazut drept unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. Acesta recunoscut pentru desenele si gravurile sale.

REMBRANDT VAN RIJN reprezinta pentru arta un nume urias care a semnat 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2.000 de desene, fiind considerat un maestru care s-a facut recunoscut prin tehnica “clar-obscura” a picturilor sale. Elie Faure, un mare istoric francez, l-a descris pe REMBRANDT VAN RIJN ca “singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis.”

Rembrandt: Portretul uni bărbat / FOTO: elitechoice.org
Rembrandt: Portretul uni bărbat 
 
Bustul unei tinere femei zâmbind - unul dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Rembrandt (1633))
Bustul unei tinere femei zâmbind - unul dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Rembrandt (1633))
 
Un tablou de Rembrandt, furat în urmă cu şapte ani, a fost găsit
REMBRANDT VAN RIJN, numele care a facut istorie in lumea artei, implineste 407 ani de la nastere si este sarbatorit de Google cu un Doodle special. REMBRANDT VAN RIJN este sarbatorit de Google cu un Doodle pe 15 iulie 2013 la 407 ani de la nasterea sa. Imaginea speciala este afisata de Google pe pagina principala. 
REMBRANDT VAN RIJN apare cu un autoportret in Doodle-ul special facut de Google in locul lui “g”, intr-o forma similara picturilor sale celebre.
REMBRANDT VAN RIJN, POVESTEA UNUI GENIU
REMBRANDT VAN RIJN s-a nascut pe 15 iulie 1606 la Leiden si e vazut drept unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. Acesta recunoscut pentru desenele si gravurile sale.
REMBRANDT VAN RIJN reprezinta pentru arta un nume urias care a semnat 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2.000 de desene, fiind considerat un maestru care s-a facut recunoscut prin tehnica “clar-obscura” a picturilor sale. Elie Faure, un mare istoric francez, l-a descris pe REMBRANDT VAN RIJN ca “singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis.”
REMBRANDT VAN RIJN a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochten van Zuitbroeck, fiind si singurul dintre fratii sai care a invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina. A ajuns la Universitatea din Leiden in 1620, unde a stat pentru cateva luni pentru a urma pictura. REMBRANDT VAN RIJN si-a inceput studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde a stat timp de 3 ani, rezultatele remarcabile din acel moment convingandu-i pe parintii sai sa-l trimita sa studieze din 1624 la Amsterdam, in atelierul lui Pieterzoon Lastman. Acolo, REMBRANDT VAN RIJN si-a desavarsit tehnica clarobscurului, scrie Mondonews.ro.
REMBRANDT VAN RIJN s-a intors apoi la Leiden, unde si-a deschis alaturi de Jan Leivens, un tanar pictor extrem de talentat, pripriul atelier. Mai tarziu, a revenit la Amsterdam, datorita conditiilor mult mai bune.
MARILE OPERE ALE LUI REMBRANDT
“Lectia de anatomie a doctorului Tulp” a fost prima mare comanda pe care REMBRANDT VAN RIJN a primit-o in atelierul sau din Amsterdam. Prin aceasta pictura, REMBRANDT a reusit sa patrunda in premiera in cercul marilor pictori olandezi, fiind cautat in cele din urma de familiile bogate din Olanda, pentru portrete.
“Patimile Domnului”, o alta opera celebra a lui REMBRANDT VAN RIJN a fost comandata in anul 1634 de Henric Frederic, acelasi an in care REMBRANDT VAN RIJN se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh.
“Ospatul lui Baltazar” a fost realizat de REMBRANDT VAN RIJN in anul 1635 si infatiseaza spaima lui Nabucodonosor in momentul in care mana lui Dumnezeu ii lasa un mesaj in ebraica: “Numarat, cantarit, impartit.”, mesaj pe care acesta nu il descifreaza initial, intelegand apoi ca este vorba despre regatul sau, ce va fi divizat intre mezi si persi.
“Rondul de noapte” a fost realizat de REMBRANDT VAN RIJN in 1642 si este considerat una dintre marile sale capodopere, la acea vreme starnind un scandal urias. “Vrajitor, Rembrandt este capabil sa faca din noapte zi”, a fost caracterizarea facuta de Eugène Fromentin, critic de arta francez.
“Batseba” a fost pentru REMBRANDT VAN RIJN un tablou inspirat de Hendrickje Stoffels si e intitulat dupa un personaj biblic. REMBRANDT VAN RIJN zugraveste clipa framantarii pe care Batseba o traieste in clipa in care este ispitita de regele David al Izraelului.
Autoportretele lui REMBRANDT VAN RIJN , 50 la numar, reprezinta viata pictorului in toate etapele ei. Primul a fost facut in 1625, cand acesta nu avea inca 20 de ani, REMBRANDT VAN RIJN realizand autoportrete pana in ultimele zile ale mortii sale.
TRAGEDIA LUI REMBRANDT VAN RIJN
In 1634, REMBRANDT VAN RIJN s-a casatorit cu Saskia van Uylenburgh, verisoara unui negustor de arta. Casatoria il ajuta sa intre in cercurile burgheziei din Amsterdam, insa viata cu Saskia va lua o turnura dramatica.
Primii 3 copii ai lor mor, pentru ca in 1641 sa se nasca Titus, care reuseste sa evite problemele de sanatate. Mama sa si sotia lui REMBRANDT VAN RIJN se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iulie 1642, schimbandu-i stilul pictorului, care incepe sa picteze mult mai intunecat.
Vaduv, REMBRANDT VAN RIJN angajeaza o educatoare pentru Titus, fiul sau, pentru ca din 1646 acest rol sa fie luat de Hendrickje Stoffels, de care REMBRANDT VAN RIJN se indragosteste. Cei doi traiesc impreuna pentru 9 ani, in ciuda normelor sociale din acel moment, REMBRANDT VAN RIJN devenind tot mai izolat, pictorul devenind in 1656 ruinat.
Colectia de arta a lui REMBRANDT VAN RIJN este scoasa la licitatie si vanduta, operele ii sunt imprastiate, pentru ca in 1663 Hendickje sa moara. REMBRANDT VAN RIJN este ingrijit de fiul sau Titus, care avea sa moara in 1668, pentru ca un an mai tarziu, pe 14 octombrie 1669, pictorul sa se stinga intr-o casa mica din cartierul Rozengracht.
REMBRANDT VAN RIJN a fost inmormntat intr-un mormant nemarcat, din Westerkerk.