sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Şi tu îţi poţi schimba viaţa



 „Cel care are un de ce
pentru care să trăiască
poate îndura
aproape orice."
Nietzsche

Alege să fii tu cel care zâmbeşte,
cel care trăieşte, simte şi iubeşte!

 Astăzi vă propun următorul citat:

Omului îi poate fi luat totul,
dar nu şi ultima dintre libertăţile omeneşti:
aceea de a-şi alege atitudinea
într-un anumit set de circumstanţe,
de a-şi alege propriul fel de a fi.”

Victor E. Frankl
(Omul în căutarea sensului vieţii)
Citatul face parte din cartea  “Omul în căutarea sensului vieţii”, iar în rândurile următoare am reprodus fragmentul cu contextul  în care Victor a făcut această afirmaţie.
“Noi, cei care am trait în lagarele de concentrare, ne putem aminti de acei oameni care, trecand din baraca in baraca, isi daruiau altora ultima lor bucata de paine. Vor fi fost putini la numar, dar indeajuns de multi pentru a dovedi ca totul ii poate fi luat omului, mai puțin un lucru: ultima dintre libertati – aceea de a-si alege atitudinea intr-un anumit set de circumstante, de a-si alege propriul mod de a fi ”

Victor Frankl a fost un psihiatru vienez, supravieţuitor a patru lagăre de concetrare naziste şi care a devenit  celebru datorită cărţii  “Omul în căutarea sensului vieţii”, pe care a  scris-o după experienţa din lagărele naziste.
Deasemenea el este cunoscut ca fiind părintele logoterapiei.

*********


In 1946, un psiholog austriac, de orgine evreu, care tocmai iesise dintr-un lagar de concetrare, publica o carte cel putin bizara. 
Cartea se numea "Omul in cautarea sensului vietii" si itera, pentru prima data, ideea ca odata ce si-a gasit sensul sau misiunea in viata, individul nu mai simte orice alt impediment. 
Viktor Frankl, caci asa se numea autorul, testase aceasta teorie chiar pe el: obligat la munca silnica si plimbat prin 3 lagare de concentrare, Frankl a afirmat ca nu a simtit durerea si umilinta cu intensitate pentru ca el avea un obiectiv: sa scrie cartea pe care tocmai o publicase! 
"Omul in cautarea sensului vietii" a fost scrisa pe servetele, hartie igienica, ambalaje si orice hartie Frankl putea fura. 
Teoria lui a schimbat modul de a privi fiinta umana si de a intelege structura individului. Deodata, oamenii nu mai pareau a fi manati doar de instincte, ci de ceva mult mai inalt, aproape elevat.