sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Şi tu îţi poţi schimba viaţa „Cel care are un de ce
pentru care să trăiască
poate îndura
aproape orice."
Nietzsche

Alege să fii tu cel care zâmbeşte,
cel care trăieşte, simte şi iubeşte!

 Astăzi vă propun următorul citat:

Omului îi poate fi luat totul,
dar nu şi ultima dintre libertăţile omeneşti:
aceea de a-şi alege atitudinea
într-un anumit set de circumstanţe,
de a-şi alege propriul fel de a fi.”

Victor E. Frankl
(Omul în căutarea sensului vieţii)
Citatul face parte din cartea  “Omul în căutarea sensului vieţii”, iar în rândurile următoare am reprodus fragmentul cu contextul  în care Victor a făcut această afirmaţie.
“Noi, cei care am trait în lagarele de concentrare, ne putem aminti de acei oameni care, trecand din baraca in baraca, isi daruiau altora ultima lor bucata de paine. Vor fi fost putini la numar, dar indeajuns de multi pentru a dovedi ca totul ii poate fi luat omului, mai puțin un lucru: ultima dintre libertati – aceea de a-si alege atitudinea intr-un anumit set de circumstante, de a-si alege propriul mod de a fi ”

Victor Frankl a fost un psihiatru vienez, supravieţuitor a patru lagăre de concetrare naziste şi care a devenit  celebru datorită cărţii  “Omul în căutarea sensului vieţii”, pe care a  scris-o după experienţa din lagărele naziste.
Deasemenea el este cunoscut ca fiind părintele logoterapiei.

*********


In 1946, un psiholog austriac, de orgine evreu, care tocmai iesise dintr-un lagar de concetrare, publica o carte cel putin bizara. 
Cartea se numea "Omul in cautarea sensului vietii" si itera, pentru prima data, ideea ca odata ce si-a gasit sensul sau misiunea in viata, individul nu mai simte orice alt impediment. 
Viktor Frankl, caci asa se numea autorul, testase aceasta teorie chiar pe el: obligat la munca silnica si plimbat prin 3 lagare de concentrare, Frankl a afirmat ca nu a simtit durerea si umilinta cu intensitate pentru ca el avea un obiectiv: sa scrie cartea pe care tocmai o publicase! 
"Omul in cautarea sensului vietii" a fost scrisa pe servetele, hartie igienica, ambalaje si orice hartie Frankl putea fura. 
Teoria lui a schimbat modul de a privi fiinta umana si de a intelege structura individului. Deodata, oamenii nu mai pareau a fi manati doar de instincte, ci de ceva mult mai inalt, aproape elevat. 
Un comentariu:


 1. Ovidiu Adrian
  11:38

  ...cutremuratoare povestea lui Victor Frankl....uluitor cum adevaruri adanci ies la lumina in conditii de grea suferinta....si totusi, viata este un scop in sine..
  '************.
  Mariana Rogoz Stratulat
  11:50

  +Ovidiu Adrian
  De cele mai multe ori durerea, suferinţa ne fac să devenim lucizi şi să vedem viaţa aşa cum este ea. Tocmai acest aspect nu-l înţeleg: nevoia de a suferi pentru a te trezi. Dar prefer să fiu fericită şi să simt viaţa cu toate manifestările ei. O zi cu împliniri şi bucurii!

  *********
  Ovidiu Adrian
  12:31


  +Mariana Rogoz Stratulat
  Consider ca suferinta nu reprezinta si nu este de fapt acea nevoie pentru trezire deoarece exista si alte mijloace la indemana....Am vazut un scurt video, despre holocaust, in care supravietuitori ai acestui teribil eveniment vorbesc cu zambetul pe buze, linistiti, despre karma colectiva, despre faptul ca a fost necesar sa se intample asa, despre faptul ca atunci cand suferim cu siguranta platim ceva de care chiar suntem responsabili ... un subiect greu de.digerat pe cat de delicat este...Dar cum spuneti si dumneavoastra...viata merita traita indiferent de ce iti aduce in cale...:) O zi minunata! :)

  *********
  Mariana Rogoz Stratulat
  14:51
  +Ovidiu Adrian Am văzut multe documentare cu şi despre evreii ce au supavieţuit holocaustului. Am avut fericita ocazie să vorbesc cu aceşti oameni şi am descoperit nu acea împăcare cu soarta, ci bucuria victoriei vieţii asupra morţii. Nu o bucurie explozivă, ci una tihnită, adâncă, trăită în liniştea interioară. Am descoperit în oamenii aceştia înţelegerea superioară a ceea ce suntem noi oamenii. Mi-au fost model pe parcursul formării mele. Viaţa este un cumul a tot şi a toate. Spectacolul vieţii e minunat numai dacă îl trăim total. Mulţumesc pentru comentarii! Un gând gingaş pentru o după amiază de excepţie!

  RăspundețiȘtergere

salut