miercuri, 21 ianuarie 2015

Vrei o îmbrăţişare?



Îmbrăţişaţi-vă,
pentru a fi mai sănătoşi şi optimişti!

“Cel mai frumos
şi mai convingător
discurs
despre dragoste
este îmbrăţişarea.”
Dumitru Stăniloaie

Îmbrăţişare

Păşim
ţinându-ne de crengi...
Eu, alb mesteacăn
 – pas tăcut -
Tu, falnic gorun
– sicriu înnobilat
şi mut.

Ni-i vremea
de dormit
adânc
în mărul lui Adam,
în coasta Evei,
în cuvânt,
în prunc...

Îmbrăţişaţi
cu-a timpului
răcoare
ne suntem
vis,
sărut,
iertare...

Pași în exil, ed. PIM, Iași, 2015

O îmbrăţişare e ca un bumerang:
o primeşti înapoi imediat.
Bil Keane



Dacă vă ia cineva în braţe pe 21 ianuarie nu vă speriaţi. Are un motiv întemeiat să facă acest lucru. Asta pentru că în lumea întreagă, este marcată o sărbătoare cel puţin neobişnuită –

Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor.

Sărbătoarea, instituită în anul 1986 de pastorul Kevin Zaborney din statul american Michigan, a fost plasată în perioada dintre Crăciun şi Sfântul Valentin, Ziua Îndrăgostiţilor, când oamenii tind să-şi piardă buna stare de spirit şi de aceea această  Zi Naţională a Îmbrăţişărilor încuraja familiile, prietenii sau chiar necunoscuţii să nu se simtă stingheriţi să-şi arate sentimentele în pulbic şi să se îmbrăţişeze.
În scurt timp, sărbătoarea a devenit populară nu doar între americani şi s-a răspândit în multe ţări din lume. Şi de ce n-ar fi populară, pentru că beneficiile acestui simplu gest au fost mereu dovedite.
O îmbrăţişare aduce chiar sănătate, îmbunătăţeşte relaţiile şi înlătură tensiunile, şterge graniţele materiale şi atinge sufletele, dă energie şi un sentiment de siguranţă.
Psihologii explică existenţa unei astfel de sărbători prin faptul că oamenii au nevoie de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort sufletesc.

Tipuri de imbratisari de care avem nevoie

1.      Imbratisarea de “la revedere” (aceasta este comuna pentru relatia de prietenie dar si de cuplu): cand ne intalnim cu persoana draga o imbratisam pentru a-i arata ca ne e draga, ne-a lipsit dar si pentru a-i spune cat de mult inseamna pentru noi. In cazul unei relatii de cuplu, imbratisarea este completata de un sarut, iar partenerii se simt contopiti unul cu celalalt.

2.      Imbratisarea nocturna – este caracteristica relatiei de cuplu dar si celei intre copil si parinte. In linistea noptii ce e mai placut decat sa simti ca partenerul te imbratiseaza, simti caldura corpului lui, te simti iubita si in acelasi timp ocrotita.


3.      Imbratisarea de dimineata – ceasul desteptator ne deranjeaza cand ne aduce aminte de o noua zi de munca dar parca prindem energie cand partenerul ne trezeste cu o imbratisare, ne simtim iubite, ocrotite si parca nimic nu mai conteaza si nu ne poate strica buna dispozitie.

Limbajul îmbrăţişărilor

Profunde sau superficiale, tandre sau reci, frontale sau laterale, îmbrăţişările pot ţine locul cuvintelor şi exprimă elocvent starea de spirit sau natura relaţiei.
Magnifice sau doar de complezenţă, puternice sau fragile, sincere sau mincinoase, îmbrăţişările exprimă tăria şi generozitatea sentimentelor, nevoia de apropiere, de solidaritate sau compasiune.
Este suficient să îmbrăţişezi ca totul să fie spus.


Potrivit traditiei evenimentului, oricine poate imbratisa orice persoana, chiar si una necunoscuta, iar legenda spune ca in timpul unei imbratisari prietenesti, oamenii fac schimb de caldura sufleteasca.

Îmbrăţişaţi-vă,
pentru a fi mai sănătoşi şi optimişti!