miercuri, 11 februarie 2015

Aici se dăruieşte iubire!



Vă rog, nu deranjaţi!



“Se roteşte-n păsări timpul,
sunt lângă tine,
dar cheamă-mă.”
Nichita Stănescu

Sunt pasăre...

Sunt pasăre cu suflet călător...
Din lumea mea eu trec uşor
în lumea ta ce mă-nfioară
cu mângâieri seară de seară.

Dar toate sunt doar amăgire
iar zborul meu fără oprire
e-atras de lacrima de dor
cântată-n noapte de-un cocor.

Mariana Rogoz Stratulat
Lacrima din Paradis, ed.PIM, Iaşi, 2009

***********

PĂSĂRILE sunt vieţuitoare ce populează întreaga planetă şi, spre deosebire de alte animale, pot fi observate cu mare uşurinţă. Varietatea acestor înaripate în ce priveşte forma, culoarea, cântecul, giumbuşlucurile şi obiceiurile face din observarea lor un hobby plăcut şi recompensator.
Unele păsări, precum vulturii, şoimii şi ulii, ne impresionează când le zărim survolând în înaltul cerului. Altele ne amuză: vrăbiuţe care se iau la harţă pentru o bucăţică apetisantă de mâncare; un porumbel ţanţoş ce-şi umflă pieptul pentru a impresiona o porumbiţă aparent indiferentă; un grup de papagali gălăgioşi ce atârnă cu capu-n jos de un fir de telegraf după ce şi-au pierdut echilibrul. Iar, la vederea unui stol de păsări migratoare – de berze, cocori sau gâşte – ce trece pe deasupra noastră, suntem cuprinşi de emoţie. De  fapt, omul observă zborurile de migraţie de mii de ani, uluit fiind de capacitatea păsărilor de a parcurge distanţe foarte lungi cu o precizie extraordinară. Însuşi Creatorul a spus: „Barza de pe cer îşi ştie bine timpul fixat. Turtureaua, lăstunul şi mierla neagră, da, fiecare respectă timpul când trebuie să se întoarcă(Ieremia 8:7).
Biblia face referire la păsări în repetate rânduri, cu scopul de a ne transmite lecţii valoroase.
Isus Cristos a făcut unele dintre cele mai frumoase referiri la păsări. Un exemplu sunt chiar cuvintele pe care le găsim în Matei 6:26: „Uitaţi-vă atent la păsările cerului, fiindcă ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng în hambare. Totuşi, Tatăl vostru ceresc le hrăneşte. Nu sunteţi voi mai de preţ decât ele?”. Emoţionanta ilustrare le dă continuatorilor lui Isus asigurarea că sunt preţioşi în ochii lui Dumnezeu şi că niciodată nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la obţinerea lucrurilor de strictă necesitate (Matei 6:31-33).

În prezent, observarea păsărilor este un hobby pentru mulţi şi nu ne miră, căci păsările ne uimesc prin giumbuşlucurile lor, frumuseţea lor, ritualurile lor nupţiale şi cântecul lor. Mai presus de toate, ele ne pot da lecţii de viaţă deosebit de valoroase.

Vă veţi uita şi voi atent la păsările cerului?
 

Sunt pasare de Mariana Rogoz Stratulat

Asculta mai multe audio