miercuri, 18 februarie 2015

Trăieşte… Iubeşte… Ascultă… Vorbeşte…



“A cunoaşte. A iubi.
Încă-o dată, iar şi iară,
a cunoaşte-nseamnă iarnă,
a iubi e primăvară.”

Lucian Blaga





Astăzi, ca de altfel în fiecare zi, dimineaţă, am deschis calculatorul pentru a citi presa, pentru a căuta câteva citate despre viaţă, pentru a-mi saluta prietenii din facebook şi pentru a posta în site-ul Radio Enigma România. Am parcurs rapid toate aceste puncte şi, deşi aveam altceva în programul zilei,  am mai zăbovit puţin deschizând la întâmplare diferite pagini. Pe una dintre ele mi-au atras atenţia câteva rânduri: 

“Trăieşte fără să te prefaci.
Iubeşte fără să depinzi.
Ascultă fără să te aperi.
Vorbeşte fără să ataci”.

Şi pentru că nu era indicat autorul lor (aspect foarte supărător pentru mine!) am pornit căutarea. Vroiam  să ştiu cui aparţin cuvintele respective. Dar în loc să aflu numele celui care le-a conceput, am descoperit textul pe foarte multe bloguri, pagini, comunităţi, site-uri tot sub formă anonimă.
Am acceptat situaţia spunându-mi că fenomenul “transmiterii prin viu grai” pînă când numele autorului se pierde în negura uitării, e prezent şi în lumea virtuală.
Aşa că m-am întors la text. Aceste cuvinte m-au făcut să spun (pentru a câta oară?) că viaţa este extrem de importantă. O viaţă simplă, plină de iubire, de prieteni, de întâmplări diverse, de lacrimi ( şi ele fac parte din existenţa noastră şi chiar avem nevoie uneori să plângem) este minunea cu care am fost înnobilaţi.
Consider că multe din problemele lumii ar dispărea dacă am vorbi sincer unul cu celălalt şi nu unul despre celălalt, dacă am ţine cont de îndemnurile ce răzbat din textul mai sus menţionat.

După ce am mai citit o dată textul, am închis calculatorul şi mi-am văzut de… viaţă, convinsă că trăiesc prin frumuseţea şi iubirea dăruite de Divinitate.

După amiază am revenit la birou pentru a face câteva corecturi la viitorul volum de poezii şi, bineînţeles, am intrat din nou în lumea virtuală.
Fără să caut ceva anume, mi-a apărut pe ecran un citat care, surprinzător, avea legătură într-o oarecare măsură cu textul găsit dimineaţă. 
Şi voi spune iar şi iar: Nimic nu este întâmplător! 
Şi, mai mult, gândurile noastre ne construiesc viitorul!

“Înainte de a vorbi trebuie să asculți, înainte de a critica, verifică; înainte de a renunța mai încearcă o dată; înainte de a muri, trăiește!”
William Shakespeare

Aşadar să concluzionăm:
Trăieşte… Iubeşte… Ascultă… Vorbeşte…

************

Din respect pentru poetul luminilor, reproduc mai jos integral poezia din care am citat ca motto.

Primăvara

A cunoaște. A iubi
Încă-o dată, iar și iară
a cunoaște-nseamnă iarnă
a iubi e primăvară.
A iubi – aceasta vine
tare de departe-n mine.
A iubi – aceasta vine
tare de departe-n tine.
A cunoaște. A iubi.
Care-i drumul? Ce te-ndeamnă?
A cunoaște – ce înseamnă?
A iubi – de ce ți-e teamă?
printre flori și-n mare iarbă?
Printre flori și-n mare iarbă,
patimă fără păcate
ne răstoarnă-n infinit,
cu rumoare și ardoare
de albine re-ncarnate.
Încă-o dată, iar și iară,
a iubi e primăvară.

 Lucian Blaga
(9 mai 1895 – 6 mai 1961)