duminică, 15 noiembrie 2015

Generozitatea

“Generozitatea nu înseamnă să îmi dai ceva de care tu ai mai puţină nevoie decât mine, ci să îmi dai ceva de care tu ai mai multă nevoie decât mine.”Khalil Gibran
 
Există generozitate adevărată?



Generozitatea este calitatea omului de a dărui, de a iubi binefacerea, de a fi ospitalier, de a-i ajuta pe cei nevoiaşi în mod dezinteresat. Generozitatea este o însuşire nobilă care îi oferă omului posibilitatea de o oferi din bunurile pe care le deţine, aşteptând nimic altceva decât multumirea divină.
Generozitatea constă în a oferi din lucrurile care vă sunt cele mai dragi şi nu înseamnă a da mult, ci a da când trebuie. Generosul adevărat este cel care ştie să tină binele altuia sau binele comunităţii în favoarea binelui propriu, să nu trăiască pentru sine ci pentru alţii. 

„Nu vă strângeți comori pe pământ, unde le mănâncă moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoții; ci strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră acolo este și inima voastră.” Matei 6:19-21



Generozitatea este o trăsătură nobilă, o calitate a spiritului, similară cu bunătatea. Generozitatea se educă - individual, colectiv, nu are importanţă. Ea ţine de frumuseţea interioarş şi este rodul unei dezvoltări personale constituite pe valori şi înţelegerea că lumea în care trăim se bazează pe o altă structură, mult mai elevată şi imparţială. Dăruind, oamenii se îmbogăţesc spiritual, în primul rând prin mulţumirea de sine şi în al doilea rând, şi cel mai important, acumulând mulţumirea celorlalţi.
Nimeni nu cere să semănăm cu Maica Theresa, pentru că atunci putem fi acuzaţi uşor de egoism; dar, din când în când, o floare sau un zâmbet, nu cred că sărăceşte pe nimeni.
Generozitatea înseamnă bucurie, nu obligaţie. 

De ce oare după ce-am săvârşit o faptă bună ne vine să urmăm un drapel, indiferent care? Elanurile noastre generoase implică un pericol: ne fac să ne pierdem capul. De nu cumva suntem generoşi tocmai pentru că ni l-am pierdut, generozitatea fiind o formă notorie de ebrietate.
Emil Cioran în Mărturisiri şi anateme