joi, 24 decembrie 2015

Flori de măr



În seara de Crăciun
de George Coşbuc

Afară ninge liniştit,
În casă arde focul;
Iar noi pe lângă mama stând,
Demult uitarăm jocul.
E noapte, patul e făcut,
Dar cine să se culce?
Când mama spune de Iisus
Cu glasul rar şi dulce.
Cum s-a nascut Hristos în frig,
În ieslea cea săracă,
Cum boul peste el sufla
Căldură ca să-i facă.
Cum au venit la ieslea lui
Păstorii de la stână
Şi îngerii cântând din cer,
Cu flori de măr în mână.




În colindele tradiţionale româneşti apare frecvent motivul florilor de măr.
De ce în plină iarnă? De ce tocmai într-o colindă?
Ce semnificaţie sau simbolistică ascund florile de măr în peisajul mirific al sărbătorilor de Crăciun?
De ce sunt numite tocmai ele "dalbe"?
Sunt doar câteva întrebări pe care ni le punem când ascultăm colindele.

******

Herodot scria că geţii sunt „cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci" şi nu e surprinzător să găsim în cultura lor respectul pentru Măr cu florile şi fructele lui.
În vremurile demult apuse ale înaintaşilor noştri se obişnuia ca rămurelele de mar să se puna într-un vas cu apă, ca sa înflorească până la Anul Nou, când se porneau copiii cu ele la urat, mai ales cu Sorcova. Poate ca acest obicei a fost parte din muza pentru colindă, cine ştie?

********

“Folosirea ramurii de măr de către copiii care umblau sau mai umblă şi astăzi cu colindatul de  Crăciun este atestată în cele mai multe sate din Dieceza de Iaşi. Mai mult decât atât, la Lespezi şi Prăjeşti-Bacău se spune că darurile ce li se ofereau acestora erau în primul rând merele. Ei mergeu la fiecare casă şi îi loveau uşor cu ramura de măr (vărguţele puteau fi "din mlada mărului, nuiaua ceea dreaptî, cari creşti la rădăcina copacului" - Calugăreni, Bacău, sau "măr din urzan" - Butea-Iaşi, adică dintr-un măr aflat în primul an de rodire), pe toţi cei întâlniţi ţn cale, adresându-le, totodată urări de sănătate şi de belşug în gospodarie:

"Noi n-am venit
Cu săbii ascutite
Ci cu crengi de măr
abia înflorite
Să vă urăm sănătate
Şi noroc în toate!"
(Vizantea-Vrancea)

Darurile primite erau fructe, covrigei, colăcei iar gazdele mulţumeau pentru urare, în câteva localităţi întâlnindu-se formula, cu rezonanţă transilvăneana, "Dumnezău să vă trăiască!" (Galbeni, Nicolae Bălcescu, Valea Seacă / Bacău)”
Ion H. Ciubotaru, in Catolicii din Moldova, Universul Culturii populare vol II, Obiceiurile familiale si calendaristice, Presa Buna, Iasi 2002.

********

Cât priveşte refrenul “Florile dalbe sau Florile dalbe ler de măr”, Petru Caraman (Colindatul la români, slavi şi la alte popoare. Studiu de folclor comparat, Bucuresti, ed. Minerva, 1983) spune că acest refren poate fi interpretat plecând de la convingerea că la români colindatul era însoţit, ca şi la Sorcavă, de lovirea cu mladiţe de măr înflorite.


***********


Vă doresc din tot sufletul

să aveți parte de Sărbători Fericite,
 pline de iubire,
pace și armonie!