miercuri, 27 ianuarie 2016

Dimineaţa la oglindă



Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om.
Mamă, mai naşte-mă o dată!
Prima viaţă nu prea mi-a ieşit.
Cui nu i se poate întâmpla
să nu trăiască după pofta inimii?
Dar poate a doua oară...
Tu nu te speria numai din atâta
şi naşte-mă mereu.

Marin Sorescu

********

Binecuvântările iubirii,
pacea și bucuria
să-ţi coloreze viața!

Bună dimineaţa, cu zâmbet şi soare!
Imaginează-ţi că ai mereu în faţă o oglindă.
Ea întoarce asupra ta ceea ce îi dăruieşti:
un chip luminos sau un chip întunecat.
Alegerea îţi aparţine!

 Femeie la oglindă - Theodor Pallady

********

Oglinda ca simbol, semnificatii

In mitologia clasica oglinda reflecta adevarul, de exemplu principala Gorgona, Meduza, a fost strapunsa si pietrificata cand si-a vazut fata malefica reflectata in scutul lui Perseu.

·         In simbolismul crestin, speculum sine macula (oglinda fara defect) este asociata cu FECIOARA MARIA, care reflecta natura fara defect a lui Dumnezeu.

·         Egiptenii antici asociau oglinda cu discul soarelui- zeul Aten

·         Budistii japonezi si chinezi credeau ca oglinzile erau folosite la curtea lui Yan-Luo si respectiv a lui Emma-o, pentru a le revela acestora pacatele mortilor, in timp ce preotii budisti le foloseau pentru a le arata oamenilor forma pe care urmau sa o aiba in viata urmatoare.

·         Sintoistii foloseau oglinzi pe post de gazde pentru spiritele zeilor.

·         Chinezii numara printre Cele Opt Comori si o oglinda rotunda. Ei folosesc mici oglinzi, facute adesea din alama, pentru a speria spiritele rele, care vazandu-si propria expresie se sperie si fug.

·         Oferite ca dar la Festivalul Chinez al Lunii, oglinzile simbolizeaza stralucirea si inteligenta.

·         Oglinzile sunt asociate si cu vanitatea.

·         Oglinda reflecta adevarul, sinceritatea, continutul inimii si al constiintei.

·         Japonezii povestesc cum zeita soarelui Amatersau Omikami a fost ademenita afara din pestera cu ajutorul unei oglinzi sacre, pe care mai tarziu a dat-o, impreuna cu o sabie si cateva bijuterii de piatra, nepotului ei cand l-a trimis sa aduca pacea in insulele din Japonia.

·         Starea unei oglinzi poate reflecta starea unei casatorii: o oglinda sparta semnifica o casatorie nefericita; sau separarea dintre un sot si sotie.

·         S-a spus chiar ca oglinda ar fi insusi simbolul simbolismului (MICS).

********

Tânără fată cu oglindă - Nicolae Grigorescu

**********

Oglinda dateaza de timpuriu si odata cu trecerea timpului i s-au asociat multiple semnificatii, majoritatea pastrandu-se si astazi .

Oglinda e nelipsita din casele oamenilor fiind utilizata pe post de ajutor indispensabil pentru intretinerea personala sau ca obiect decorativ atractiv. Cu trecerea anilor oglinda a primit nenumarate semnificatii.

Exista multiple superstitii in credinta populara romaneaca in ce priveste rolul pe care oglinda in joaca in destinul oamenilor.

In credinta populara, oglinda reflecta adevarul, sinceritatea, continutul inimii si al constiintei. Oglinda intacta poarta semnul armoniei, al uniunii conjugale spre deosebire de oglinda sparta care conduce spre ideea despartirii.

Oglinda curata reflecta puritatea si una din emblemele Fecioarei Maria. In acelasi timp, oglinda deformata sau murdara induce spre pacat, autoamagire si vanitate.


O superstitie a oglinzii se refera la faptul ca varstnicii acopera toate oglinzile din casa cand are loc un deces. Acestia sustin ca sufletul raposatului, privindu-se in oglinda, ramane captiv si nu mai paraseste casa, folosind oglinda ca pe o poarta de calatorie intre cele doua lumi.

In zilele noastre se aseaza deasupra portii caselor o oglinda octogonala, avand pe ea cele opt trigame. In Japonia, Kagami, oglinda reprezinta simbolul puritatii absolute a sufletului nepatat, al reflectarii de sine in propria oglinda. Datorita analogiei dintre apa si oglinda, aceasta este utilizata in scopuri magice, pentru a invoca spiritele. Raspunsul se citeste din rasfrangerea pe suprafetele oglinzilor sau apelor. Acest proces de divinatie se numeste captromancie. Arta prezicerii in oglinda poarta denumirea de catoptromancie, datand dinaintea fabricarii oglinzilor, de cand omul si-a descoperit chipul in apa. Ghicitul in oglinda se practica periodic la sarbatori precum Craciunul, Anul Nou si Boboteaza, la Sfantul Gheorghe, de Sanziene si Sfantul Andrei.

Alta superstitie face referire la fetele nemaritate care daca iau lumanarea de cununie a unei femei casatorite si o oglinda si se duc la miezul noptii la fantana sau la rau, intorcand oglinda spre apa, ii vad pe cei ce i-au fost sortiti.

O alta varianta este aceea in care fata necasatorita aseaza fata in fata doua oglinzi cu patru lumanari aprinse intre ele, doua de-o parte si doua de alta, se aseaza in spatele unei oglinzi si priveste fix, printre lumanari, in cealalta, fara a clipi. Superstitia spune ca fata trebuie sa fie singura in casa si dezbracata, iar atunci sortitul si viitorul apropiat i se arata limpede in oglinda.

Oglinda este prietena de incredere a tinerei necasatorite. Timpul petrecut in fata oglinzii tradeaza doza de narcisism ascunsa in fiecareadolescenta.

Oglinda e considerata ucigatoare. Politia detine dosare care certifica existenta unor oglinzi care provoaca hemoragii cerebrale daca sunt privite. A fost descoperita o oglinda purtand inscriptia "Louis Arpo 1743" pe rama, care a provocat moartea a 38 de persoane. O vreme s-a crezut ca oglinda in cauza reflecta razele luminoase intr-un mod aparte, ajungandu-se la banuiala potrivit careia influenta nefasta este cauzata de energia negativa acumulata la suprafata oglinzii de-a lungul timpului.

O alta superstitie se refera la oglinda ca reprezentare e unei fereastre spre "lumea cealalta" sau ca oglinda prezinta capacitatea de a memora.

In Evul Mediu se credea ca oglinda actioneaza asemenea unui magnet: emanatiile toxice din ambianta sunt atrase si conservate pe suprafata acesteia. Unii cercetatori utilizeaza aceasta "proprietate" de inglobare cu energii negative a oglinzilor pentru a explica superstitia potrivit careia persoanele cu indispozitii nu trebuie sa se priveasca in oglinda. Substantele daunatoare pe care un bolnav le emana prin expiratie sunt absorbite de suportul oglinzii si odata evaporate pun in pericol sanatatea celor care inhaleaza aerul viciat.

Ipoteza oglinzii cu capacitati de "memorare" s-a dovedit credibila intrucat oglinda aflata intr-o casa locuita e martora la toate evenimentele care se desfasoara in acel loc. Deseori, oamenii isi doresc o oglinda care sa le poata arata scene din trecut, alteori ei isi doresc o oglinda prezicatoare a actiunilor viitoare. Prin urmare e pozsibil ca oglinda sa isi poata "aminti" actiuni trecute, in special caracteristici aparte ale proprietarilor.

Astfel asezarea pe peretele unei camere a unei oglinzi vechi este o actiune riscanta. O oglinda cu un trecut intunecat provoaca adesea cosmaruri, amintiri stranii, nelinisti inexplicabile. Oglinzile "memoreaza" trairile sufletesti ale unui om, amintindu-si semnificatia imaginilor, ce poate afecta psihicul noului proprietar.

Oglinda reda imaginea inversa a obiectului fiind o indepartare de Principiu si Esenta. Se spune ca in oglinda de reflecta dublura omului, caracterizata prin atribute malefice.Din acest unghi s-au nascut diverse superstitii. De exemplu spargerea unei oglinzi provoaca sapte ani de nenorociri celui ce a spart-o, dar exista metode pentru evitarea consecintelor catastrofale ale spargerii unei oglinzi. Dintre acestea mentionam culegerea cioburilor si aruncarea acestora intr-un apa curgatoare. Alta superstitie se refera la cel care priveste in oglinda cu cadavrul se afla in casa. Se prezice ca acesta va muri urmatorul deoarece traditia afirma ca sufletul omului salasluieste in oglinda.

Printre superstitiile malefice se numara si moartea celui care sta in partea opusa oglinzii intr-o camera ce adaposteste 13 persoane.

Oglinda se numara printre cele mai intrigante inventii umane, fiind strans legata de constiinta de sine. Reflectind atat realitatea cat si imaginarul, exista vaste domenii marcate de prezenta acestui obiect.

************

 Femeie aranjandu-si parul la oglinda de Edgar Degas

**************


Oglinzile

Oglinzile
multiplică imaginea
la nesfârşit...
Pe mine
şi
reflexiile mele...
Sunt
peste tot...

Stinge lumina!
Oglinzile
devin ferestre.

Stinge lumina
din tine!

Mariana Rogoz Stratulat
Ochii din cuvinte, ed. PIM. Iaşi, 2014