marți, 19 ianuarie 2016

Limba română - casa mea





A.P. …când vorbești într-un anumit fel, trebuie să fii conștient că felul tău de a vorbi te situează, te așează undeva în lume. Îți alegi locul social după cum vorbești. Dacă ții cu tot dinadinsul să stai în subsolul societății, atunci vorbește batjocorind limba! Deci există o ''dietă'' a spiritului care funcționează în primul rând prin maniera de a vorbi. Aș spune, apoi, că a-ți vorbi bine limba face parte dintre - le-aș numi - datoriile tale de nativ. Ești acasă în limba ta. Cât de curat sau de murdar îți place să fie în casa ta? Și-apoi, n-ai nici o răspundere față de cei care au vorbit o limbă aleasă înaintea ta? Cu fiecare cuvânt stâlcit scufundăm o întreagă istorie.

Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu/Dialoguri de duminică. O introducere în categoriile vieții

*****

Trăiesc şi simt în limba română. Şi tot în ea vorbesc, gândesc, visez, iubesc…
Toate cuvintele îmi sunt prietene, însoţindu-mă oriunde şi oricând, oferindu-mi o gamă imensă de sensuri pentru a-mi colora comunicarea cu semenii.
Îi mulţumesc pentru bogăţie şi splendoare, pentru acurateţe şi limpezime, pentru claritate şi curaj, şi pentru multe, multe alte frumuseţi ce mi le dăruieşte cu generozitate.

********

Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”

„A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi – gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă – în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. … Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte îmi dau seama că ea are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă.”

„Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atît de proprie, atît de familiară, atît de intimă îmi este limba în care m-am născut, încît nu o pot considera altfel decît iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pămînt și de piatră și încă odată este numele patriei de pămînt și de piatră.

Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește.”