vineri, 8 ianuarie 2016

Camelia – eleganţă şi ambiţie



Etimologie

   Numele de CAMELIA vine de la cuvântul latin însemnând enoriaş. Prin prisma etimologiei si a legendei florii, o persoană care poartă acest nume, Camelia, este o fire puternică, independentă, norocoasă şi de cele mai multe ori reuşeşte în tot ceea ce îşi propune. Numele CAMELIA sugerează ambiţie, perseverenţă frumuseţe sufletească  şi puritate, asemeni florii care îi poartă numele.



  Delicata Camelie este cunoscută mai ales sub numele de trandafir japonez. Camellia japonica este un arbust din familia ceaiului (Theaceae) şi a fost remarcat pentru prima oară la poalele pădurilor montane din China şi din Japonia. Această specie are peste 2.000 de varietăţi, fiind răspândită în toată lumea. Numele îi vine de la „descoperitorul” său, iezuitul austriac Kamel.




Legenda fetei de împărat 

 În Japonia, camelia, numită „Tsubaki”, este cunoscută drept floarea care aduce primăvara. Într-o legendă japoneză, se povestește despre un tufiș cu flori de camelie care umbla prin noapte în grădina unui samurai din Matsue. Plimbările acestea stranii și neliniștitoare au devenit atât de frecvente încât stăpânul grădinii a poruncit ca acest tufiș să fie tăiat. Când lucrul acesta a avut loc, un șuvoi de sânge a țășnit din trunchiul retezat al cameliei.



 O altă legendă
spune că trăia o dată o fiică de împărat deosebit de frumoasă, dar deosebit de singură, pe nume Camelia. Pentru a-și umple timpul, aceasta își petrecea majoritatea timpului vorbind cu florile și învățase limbajul acestora. În împărăția peste care domnea tatăl fetei trăia un balaur care obișnuia să mănânce toate fetele în vârstă de 14 ani. Cu cât se apropia mai mult fata de vârsta de 14 ani, cu atât era mai bine păzită și cu atât erau părinții ei mai îngrijorați. Cu toate că o păzeau cei mai iscusiți ostași, la ora 12 noaptea când fata împlinea 14 ani, balaurul reușește să intre în castel, în turnul unde fusese închisă și să o răpească, urmând să o ducă departe și să o mănânce. În drum spre locul unde locuia balaurul, Camelia implora florile de pe pajiștile înflorite peste care trecea să o transforme într-o floare și să o salveze. Florile îi ascultă voia și o transformă într-o floare roz deosebit de fină, pe care balaurul o scapă din gheare și care cum atinge solul prinde rădăcini, dând naștere la noi flori de cele mai variate culori și forme. Această floare urma să se numească Camelia.



 Cea mai rară Camelie din lume a înflorit după 200 de ani

Camelia “Middlemist’s Red”, faimoasă pentru unicitatea sa, a înflorit săptămâna aceasta la Chiswick House, din vestul Londrei.
Una dintre cele mai rare camelii din lume a fost adusă  în Marea Britanie din China  în urmă cu peste 200 de ani de către grădinarul John Middlemist, la Kew Gardens. În plus, floarea a supravieţuit bătăliei de la Trafalgar şi epocii victoriene şi este una dintre cele două exemplare ale speciei din lume, celalaltă aflându-se în Noua Zeelandă.
Astăzi, Grădina Botanică Chiswick House unde se află floarea găzduieşte 36 de camelii, printre care şi  şapte exemplare atât de rare, încăt nu au fost încă identificate.



 În romanul „Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas, eroina Marguerite, numită și „Dama cu camelii”, îl mustra pe un necunoscut curtezan pentru faptul că îi adusese un buchet de flori foarte parfumat. Alergică la mirosul puternic al florilor, Marguerite prefera să păstreze în preajma ei un buchet cu camelii cu un parfum discret, pentru a evita crizele de tuse. În acest roman, dar și în alte opere literare se afirmă că florile de camelie nu ar avea un miros aparte.

"Să pui stăpânire pe o inimă neobişnuită cu atacurile, înseamnă să intri într-un oraş deschis şi fără pază."

"Nu te vei întoarce, deci, înainte de moartea mea? Mi se pare că dacă ai veni, m-aş vindeca... Dar la ce bun să mă vindec?..."





 O carte contemporană cu „Dama cu camelii”, „Fabulele florilor”, scrisă de Alcott, pornește de la aceeași premiză, a florilor de camelie lipsite de parfum. Protagonista, Imperia, o frumusețe venețiană măritată cu contele Stennio, găsește că mariajul este un lucru plictisitor. Exasperat de răceala ei sufletească, contele îi spune: „Ești asemenea florii de camelie adusă de iezuiți din Orient. Frumoasă, dar fără parfumul iubirii.” Atunci când, în cele din urmă, contele Stennio își părăsește soția, Imperia conștientizează pierderea suferită spunând: „Nici o femeie nu poate trăi fără dragoste, însă o floare se poate deschide fără parfum.”


Parfumul cameliei

De fapt, faimoasa floare are un parfum pur, serafic, delicat, foarte apreciat de cunoscători. Printre cele peste 100 de varietăți de camelie sălbatică, numai șapte sunt cu adevărat recunoscute pentru aroma dulce asemănătoare prunelor. În Ikebana, arta japoneză a aranjamentului floral, artistul Choka Adachi a fost printre primii interesați de parfumul cameliei. Atunci când o varietate de camelie cu o aromă foarte puternică a fost descoperită în 1968 de către domnul Ohta, din orașul sud-japonez Kumamoto, Adachi a denumit-o „Nioi-fubuki”, adică „Vijelia parfumată”. Caracterizată printr-un conținut mare de linalol, substanța de bază a parfumurilor florale, acest tip de camelie are un parfum dulce, proaspăt, asemănător cu „Kohshi” (Violetul parfumat), o altă varietate de camelie, descoperită la un interval scurt de timp după „Nioi-fubuki”, în insula Izu Ohshima.


Parfumul acestei flori este asemănător cu cel al rododendronului, dar extrem de subtil. În concluzie, nu este deloc surprinzătoare legenda conform căreia cameliile ar fi total lipsite de parfum. În limbajul secret al florilor, camelia reprezintă admirație, perfecțiune, noroc.




 Limbajul CAMELIE

Camelia este o floare care prin frumuseţea ei simbolizează norocul şi prezenţa de spirit. Bărbatul care va dărui o floare de Camelie unei femei înseamnă că pentru el acea femeie este unică, deosebită şi singura norocoasă că poate primi în dar inima lui. Femeia căruia îi place floarea de Camelie... este o femeie puternică, independentă şi
...solidară, descurcându-se prin excelenţă singură.


sursa materialelor: internet
sursa foto: pinterest