joi, 23 iunie 2016

O nouă carte – Castanii orbi -




Mi-a apărut o nouă carte – Castanii orbi -  care s-ar fi putut numi oricum şi despre care nu ştiu ce să spun.
A spus însă domnul Ionel Bota în postfaţa volumului; a spus Maria Otilia Hodină realizând coperta şi grafica; a spus domnul Constantin Marafet tipărind-o la editura „Rafet” .
Vă mulţumesc  pentru gând şi cuvânt, pentru desen şi culoare, pentru osteneală şi dăruire!

Mulţumesc Primăriei oraşului Panciu, primarului Iulian Nica, Casei de Cultură Panciu, directoarei Camelia Gabriela Ciobotaru pentru încredere şi sponsorizare!

Mulţumesc celor ce vor dărui timp  şi îngăduinţă citind poemele din acest volum!

***

Castanii orbi
Mă rătăcisem
prin gândurile
spânzurate
în castanii orbi
şi fără cuvinte...

Ochii fructelor
se coc în seara asta...

Un bărbat
fugărit de frunze şi iepuri
se ascunde
în singurătatea mea...

Mariana Rogoz Stratulat
Castanii orbi, ed. Rafet, Râmnicu Sărat, 2016

***

Fascinația parabolei și alte reverii.
Din nou despre poezia
              Marianei Rogoz Stratulat
(fragment)

       S-a scris destul de mult despre lirica Marianei Rogoz Stratulat iar câteva condeie critice au evidențiat autenticitatea autoarei și acuratețea discursului eterogen pliat pe evanescența metaforei și pe modalitatea de a organiza un spectacol fastuos din cuvinte simple, din fuzionarea voluptății și a secvențelor ceremonioase într-un ritual de aderențe, coerențe și confesional. O eleganță a expresiei – unii ar numi-o melancolie jovială – însoțește edificiul unui vizionarism programat ecletic, orientat spre acel esoterism afectat care a mai fost însușit și practicat, la noi, între alții, de neliniștitul Dimitrie Stelaru în anii 60, iar mai târziu de Daniel Turcea, al epifaniilor.
       În noua carte, Castanii orbi, Mariana Rogoz Stratulat vrea să revendice un scenariu al iluminărilor bruște, al candorii fals elegiace și al unui ludic al viziunilor vernale.

****************************************************************************************************
Destinul poeziei Marianei Rogoz Stratulat este unul generator/generativ al simplității cuceritoare. Numai că poezia aceasta mai are și toate datele unei creații să o așeze pe autoare între femininele interesante din lirica ultimilor ani.

 Ionel BOTA