joi, 23 februarie 2017

O carte în darAm primit în dar o carte și sunt foarte fericită!
Mulțumesc, Maria Tirenescu,  pentru cuvânt, pentru  pagină, pentru parfum!
Primul impuls când am primit prețiosul pachet, a fost să deschid calculatorul și să-ți mulțumesc pentru dar.
Dar a trecut vremea aceea când mă lăsam în voia primului impuls și am deschis cartea binișor, citind-o pagină cu pagină, vers după vers.
Am citit, am cugetat, am citit, am notat, am scris...

***

Maria Tirenescu, Valuri de amintiri, ed. PIM, Iași, 2016

Fotografia de pe copertă: Iulian Cazan
Prefață: Ionuț Iancu

Este foarte interesant cum a reușit Maria Tirenescu să adune într-un volum gânduri, nostalgii, amintiri, doruri, visuri, anotimpuri, toate subordonate unor trăiri de ieri, de azi, de... mâine.
Volumul Valuri de amintiri reprezintă un mozaic liric bine structurat (Caleidoscop, Gânduri, Nostalgie, Poeme într-un vers), a cărui temă principală este amintirea despre amintiri, care vin, necenzurate, în valuri liniștite sau tumultoase, aducând cu ele fascinația copilăriei cu jocurile ei nevinovate, dar și confruntările, când dureroase, când mângâietoare, cu viața, cu timpul.
Scrise pe frunzele desprinse din anotimpurile ce se succed fără oprire, gândurile Mariei Tirenescu devin dor de mama, dor de tata, dor de râul cu pietre colorate, dor de ea însăși. Albumul primit în dar de la mama, ”când m-am făcut mare” - cum afirmă poeta,  este locaș sfânt unde se ascund tainic umbrele celor plecați în liniștea cerului.
În ”gândurile mele / înfloresc teii” - ne spune în Nostalgie (în stil oriental) autoarea, plimbându-ne cu grație prin Toamna vieții, făcându-ne cunoștință cu bunicul ”ce zâmbește / pe sub mustăți”, cu nepoții ce aduc ”trandafiri roșii / pentru aniversarea” bunicii. Luna plină o surprinde pe nostalgica scriitoare mângâind o cruce de marmură în cimitirul unde și-au dat întâlnire crizanteme albe, crizanteme galbene, cu zâmbetul celor care i-au modelat clipa.
Poemele într-un vers sunt chintesență de culoare și pași, de visuri și ani, de pleoape și nori.
Tonul cald, mătăsos al versurilor te învăluie molcom și-ți redă încrederea în bunătatea lumii, în armonia universală, în pace și bucurie eternă.
Cartea este un surâs, o picătură de Lumină vie pentru fiecare ființă trecătoare prin suspinul divin.

Mariana Rogoz Stratulat
Panciu, 23 februarie 20172 comentarii:

 1. Mulţumiri pentru deosebitele cuvinte pe care le-ai scris după citirea volumului meu de poezii! Cred că fiecare om are momente în care îşi revede copilăria, îi revede pe cei cu care a crescut, cu care a învăţat... Cu drag, Maria

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cartea ta mi-a deschis o fereastră spre lumea în care m-am format, către oamenii care mi-au sărutat existența.
   Îți mulțumesc cu deosebită considerație și admirație!

   Ștergere

salut