luni, 20 martie 2017

Copii de ieri, copii de aziAstă seară aș vrea să vă destăinui un secret: sunt o persoană de modă veche.
Știți de ce? Îmi place să citesc cărți, să le ating tainele ascunse între coperți, să le răsfoiesc, să le miros,  să inspir cu lăcomie izul de cerneală, să aud scârțîitul peniței pe foaie, să văd mâini emoționate ștergând, corectând pasaje întregi, să ascult zgomotul tiparniței cum așterne pe coala albă mii și mii de semne ce zâmbesc ghiduș unele către altele.
Da, îmi place cartea în forma ei clasică, pentru că are viață, palpită și poartă în ea trăirile și gândurile autorului.
Când primesc o carte, așa cum s-a întâmplat azi, o iau cu grijă și o mângâi, o privesc cu dragoste și îi mulțumesc pentru dorința de a mi se confesa.
Cartea Mariei Tirenescu, ”Copii de ieri, copii de azi”, a ajuns la mine ca dar din partea autoarei.
Îi mulțumesc pentru lumină și pentru autograf! Respecte!
E o carte cu totul specială, care m-a surprins prin subiectul abordat, tratat în egală măsură într-o manieră sensibilă, serioasă și optimistă.
Ușor nostalgică, autoarea trăiește / retrăiște momente, evenimente de ieri (ca protagonist sau nu), de azi (fie ca observator, fie ca educator, fie ca părinte) ce o impresionează, o emoționează, o intrigă, o pun pe gânduri conturând, uneori, un subtil caracter moralizator, deloc supărător.
Poveștile (17 la număr) se scriu firesc, pornind de la plecarea Roxanei, personajul primei povestiri, la bunici, la țară. Glume, peripeții, jocuri, nemulțumiri, conflicte rezolvate cu înțelepciune de bunica și multe, multe alte ghidușii ce se regăsesc în mai toate povestirile, cu alte personaje ca protagoniști, în alt timp și spațiu, cu alte soluții pentru ”războiul” dintre generații, dar întotdeauna cu un final pozitiv ce conține, discret, un îndemn la educație, politețe și respect pentru ambele ”tabere”.
Mărturisesc că demult nu am mai citit o carte pentru copii atât de plină de miez, atât de simplu și clar scrisă, din care să nu lipsească nici emoția, nici suspansul. Cartea generează cât se poate de spontan și de firesc discuții cu copiii dar și cu alți membri ai familiei despre  propriile definiții sau exemplificări ale vieții ce curge când domol, când tumultuos prin ore și ani; în plus, datorită explicațiilor oferite de  personaje, se pot aprofunda diferite perspective asupra conceptului: de libertate, de unitate, de demnitate.
Recomand  cu mare drag această carte cu totul deosebită, pentru momente cu adevărat fascinante petrecute în familie, la grădiniță, la școală, în societate.Copii de ieri, copii de azi, de Maria Tirenescu; prefața: Viorica Alecu; grafica: Marinela Dafina; editor: Cătălin Nicolae Moldoveanu; editura Zeit, Brăila, 2017

Mariana Rogoz Stratulat
Panciu, 20 martie 2017

4 comentarii:

 1. Îţi mulţumesc din inimă, dragă Mariana! Ai scris atât de frumos despre cartea mea! Tot ce n-am spus eu, tu ai simţit din povestirile mele. Eşti un fin observator şi un pasionat cititor. Îţi mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din suflet, cu gând curat!
   Iubesc mult cărțile și le citesc trăind fiecare cuvânt, fiecare rând.
   Îți doresc inspirație și starea de bine pentru a scrie și alte minuni!

   Ștergere
 2. Minunati oameni,minunate cuvinte ! Prin cuvintele mintii voastre ce le asterneti pe hartie asemeni unei peceti peste un document in sufletele noastre,ramane intiparite pe veci in inimile noastre insetate de dragoste si frumos . Santeti oameni deosebiti ce traitiin viata voastra si vietile celor ce va inconjoara,cat sinteti de deosebiti ce va lasati atrasi de sufletele noastre asemeni unui pol magmetic pentru ca aici in sufletele noastre va hraniti noi sentimente de a scrie si a descoperi farmecul vietii. Va iubesc si cred ne sinteti atat de necesari precum o alifie ce o aplicam peste o rana care de fapt nu mai doare ci doar s-a cicatrizat in ibimile noastre ! Va iubim si tot respectul pentru voi si dorim sa veniti in viata noastra si sa ne aduceti clipe minunate care sa ne deschida viata spre o eternitate pura si binefacatoare inimilor !In dragoste cu dragoste A:NEMET !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce cuvinte mari spui tu, Ana!
   Suntem oameni ca tine și ca toți cei care trec prin timpul nerăbdării și spațiul uitării.
   Ne scriem gândurile, și dorurile, și nevoința de a fi liniște și iubire.
   Îți mulțumesc, îți mulțumim pentru că ne lași cuvintele să se plimbe prin cămara sufletului tău!
   Să fii bucurie clipei!
   Te îmbrățișez!

   Ștergere

salut