miercuri, 19 decembrie 2012

Masa de CrăciunMasa de Crăciun este masa principală tradițională din Ajunul Crăciunului sau din ziua de Crăciun. Tradițiile privind masa de Crăciun variază de la țară la țară de-a lungul globului pământesc, reflectând cultura țării în care este celebrată. În multe țări preparatele din curcan sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, în altele (Rusia, România, Republica Moldova etc.) cele din carne de porc, pește (Polonia), iepure sau gâsca cu mere (Rusia).

Bulgaria


În Ajunul Crăciunului se servește budincă bulgărească (Бъдник).

Polonia


În Polonia, Ajunul Crăciunului este inițial o zi de post, apoi, seara, de ospăț. Festinul Wigilia începe la apariția primei stele. Nu se sevește carne roșie, doar pește, de obicei, crap. Cina, care include multe feluri de mâncăruri și deserturi tradiționale, poate dura uneori mai mult de două ore. Acesta este urmată de schimbul de cadouri. Ziua următoare, ziua de Crăciun, este de obicei petrecută cu vizite la prieteni. În tradiția poloneză, de Crăciun oameni combină religia cu apropierea familiară. Deși oferirea cadourilor joacă un rol important în ritualurile de Crăciun, accentul este pus mai mult pe pregătirea unor produse alimentare speciale și a decorațiunilor.

RomâniaSarmale cu mămăligă pe masa de Crăciun.

În România pregătirile încep din ziua de Ignat, când se taie porcii iar copiii merg la colindat (după Bolindeți) și primesc covrigi, mere, nuci sau portocale.
În ziua de Crăciun se servesc cârnați, sarmale, lebăr, piftie, tobă, salată de boeuf și alte alimente.

Rusia

Masa tradițională de Crăciun este foarte bogată, uneori principalul fel de mâncare este gâsca cu mere, rață cu mere sau purcel umplut. Se pregătesc numeroase mâncăruri cu carne și diferite dulciuri: biscuiți în formă de fulgi de nea, colaci, chifle sau plăcinte. În trecut femeile ornau torturile în formă de ceas care arăta aproape de miezul nopții, obicei care s-a răspândit și la decorațiuni, fiind foarte căutate globurile de Crăciun sub formă de ceas.
sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Masa_de_Cr%C4%83ciunVă invit astăzi la masă!
Mozaicul
(miercuri, 19 decembrie 2012, ora 10.00)
va fi construit din bucate alese pentru masa de Crăciun.
ID: radio_enigma_romania

Sunt Mariana Stratulat
şi vă doresc o masă în familie cu multă fericire în suflete!

Ascultă vocea gândurilor tale!
http://radioenigmaromania.ro/
http://radioenigmaromania.ro/asculta-online
http://live.radioenigmaromania.ro:8000/listen.pls

Cum va arăta masa ta de Crăciun?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

salut