joi, 10 ianuarie 2013

Să scriem corect româneşte!

Oricine poate greşi atunci când scrie ceva.
Dar toţi putem să ne corectăm!


Tot citind comentarii la diferite postări
am sesizat scrierea greşită a verbului a fi,
când cu un i şi când cu doi ii.


 
Nu știu de unde atâtea confuzii, când treaba este cât se poate de simplă. La infinitiv verbul se scrie cu un singur i, a fi. Așadar celebrul citat din Shakespeare se scrie corect „a fi sau a nu fi”. Sunt doar două situațiile când se scrie cu doi i, așa că dacă le țineți minte pe astea, nu veți mai avea probleme cu grafia acestui verb.
1. Se scrie cu doi i la conjunctiv prezent, persoana a II-a singular, afirmativ și negativ: „Să fii convins de asta!”, „Să fii corect!”, „Adu-ți aminte să nu fii nesimțit!”;
2. Se scrie cu doi i la modul imperativ, persoana a II-a singular, DOAR la afirmativ: „Fii sinceră!”, „Fii bărbat!”, „Fii sigur de asta!”. Forma negativă se scrie cu un singur i: „Nu fi prost!”, „Nu fi rău!
La condițional optativ se scrie cu un i: aș fi, ai fi, ar fi, am fi, ați fi, ar fi.
La fel și atunci când ajută la formarea timpului perfect al modurilor condițional-optativ: (aș, ai, ar, am, ați, ar) fi fost, fi mers, fi învățat și conjunctiv: (eu, tu, el/ea, noi, voi, ei) să fi fost, să fi mers, să fi învățat, și a viitorului anterior (voi, vei, va, vom, veți, vor) fi fost, fi mers, fi învățat.
Deci, cu doi i se scriu doar să fii, să nu fii și fii!
Gerunziul de asemenea se scrie cu doi i: fiind.

Atât! E foarte simplu!
Vă mulţumesc că aţi ales să scrieţi corect româneşte!
Mariana Stratulat
Florin Paul Camen - Un cantec...

Asculta mai multe audio folk