vineri, 12 aprilie 2013

Menta vindecă ulcerul şi gastrita

Din cele mai vechi timpuri, menta a fost folosită ca tratament pentru diverse afecţiuni, în special ale stomacului, dar şi ca plantă aromatică şi condiment la prepararea diverselor feluri de mâncare şi deserturi.

Menta care se foloseşte în scopuri terapeutice şi culinare este menta cultivată şi nu menta salbatica, ce nu conţine suficiente uleiuri volatile. Menta de apă, menta dulce şi menta piparată sunt cele 3 tipuri de mentă potrivite pentru tratamente şi alimente. Cele 3 cresc în grădină, se plantează uşor şi se adaptează imediat solului, fiind de altfel plante perene ce apar în grădină an de an. Desigur, menta se poate păstra şi în ghiveci.



Menta se culege de câteva ori pe an, cu puţin timp înainte de înflorire, prin tăierea tulpinii cu frunze. Ulterior, din locul de unde a fost tăiată vor apărea noi tulpini. După recoltare, uscarea mentei se face în locuri ferite de soare şi praf. Depozitarea se face în aceleaşi condiţii în pungi de hârtie. Popular, ea este cunoscută şi ca izma, camfor şi iarba neagra.


Menta ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer (la sân, la ficat, la stomac, colon sau piele) şi la boli ale stomacului (gastrita şi ulcer). Boli feminine precum cistita pot fi şi ele tratate cu ceaiuri de mentă şi uleiuri volatile. Senzaţiile de vomă, arsurile stomacale şi diareea pot dispărea în urma unui tratament corect dozat cu mentă. Persoanele care suferă de acnee pot folosi frunze de mentă pisate ca mască pentru ten iar mestecarea frunzelor albeşte dinţii şi ajută la împrospătarea respiraţiei. În plus, are proprietăţi calmante şi revigorante pentru persoanele care suferă din cauza stresului, depresiei sau anxietăţii. Este benefică si în tratarea răcelilor sau a durerilor de cap.



Menta este folosită în industria cosmeticelor, în special la prepararea pastei de dinţi. În alimentaţie, menta se foloseşte ca şi condiment la sosuri, în salate de fructe, dulceţuri sau compoturi.


 Celebrul cocktail Mojito, cu rom şi lămâie lime, are ca ingredient de bază menta. Din uleiul de mentă se extrage mentol, folosit şi pentru masajul de relaxare şi în aromaterapie.

4 comentarii:

  1. Prajitura cu menta si ciocolata

    Ingrediente

    Ingrediente pentru o tava de 36/32:
    400 gr faina
    4 oua
    240 gr iaurt
    350 gr zahar
    175 ml sirop de menta
    80 gr fulgi de cocos
    110 ml ulei
    1 plic praf de copt
    1 plic zahar vanilat
    350 gr ciocolatta cu lapte
    o priza sare

    Mod de preparare

    Am amestecat intr-un castron toate ingredientele uscate si in alt vas pe cele umede dupa care le-am amestecat pe toate.Rezulta un aluat de consistenta fluida.

    Ciocolata o taiem cu un cutit in fulgi destul de mari.Tapetam tava cu hartie de copt pe care o udam si o stoarcem bine inainte.Punem fulgii de ciocolata pe fundul tavii si turnam aluatul peste,cu grija.

    Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 gradeC timp de 25-30 minute.

    Lasam prajitura sa se raceasca dupa care o intoarcem pe un blat de lemn si indepartam hartia de copt cu grija.Pudram prajitura cu zahar pudra vanilat.

    Tot procesul este foarte simplu si rezulta o prajitura tare buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mojito

    Mojito s-a nascut pe strazile Havanei, in atmosfera incinsa a Cubei. Te va racori instantaneu si iti va da o briza de placere indiferent ca il incerci la o petrecere sau pur si simplu pentru relaxare dupa o zi plina.
    Ingrediente
    1 fir menta pentru decor, 4 frunze menta, 50 ml lime sucul de la 1-2 fructe, 50 ml apa minerala, 50 ml rom alb, 1 lingurita zahar
    Metoda de preparare

    Pune frunzele de menta intr-un pahar inalt si stoarce sucul de lime peste ele. Toarna zaharul peste ele si cu ajutorul unui pisalog de la mojar freaca frunzele in zeama de lime pana le zdrobesti putin.

    Adauga fulgi de gheata sau cuburi de gheta (dupa pofta si caldura de afara), apoi romul si ultima data apa minerala.

    Decoreaza paharul cu un fir de menta proaspata si mai dauga cateva felii de lime.

    Sfaturi! Poti pregati oricand si varianta nealcolica a acestui cocktail, numita Nojito.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inghetata cu menta

    Ingrediente
    o mana frunze menta tocate, 230 ml lapte gras, 230 ml frisca lichida, 100 gr zahar, o mana fulgi de ciocolata
    Metoda de preparare

    Intr-o oala amesteca frisca lichida, laptele gras si menta. Pune-le pe foc si da totul intr-un clocot. Stinge flacara si lasa amestecul sa se raceasca. Strecoara, apoi, printr-o sita deasa si amesteca si zaharul.

    Pune totul la frigider sa se raceasca bine. Dupa o ora poti sa pui amestecul la inghetat in tavi pentru inghetata. Cand e aproape tare poti sa amesteci si fulgii de ciocolata. Tine la congelator pana cand se intareste complet.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sirop de mentă

    Timp de preparare: 50 min
    Gata in: 50 min
    Timp de asteptare:
    2 ore

    Ingrediente

    mentă
    apă
    zahăr
    1 lămâie

    Preparare

    1. Se face un ceai concentrat de mentă, care se fierbe circa 20 de minute. Se lasă 24 de ore la loc rece, apoi se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se bine frunzele de mentă.

    2. Se măsoară lichidul obţinut şi se pune o cantitate egală de zahăr. Se fierbe până se leagă (se face testul cu picăturile care se desprind de pe latul lingurei, ca la jeleu). Spre sfârşit, se poate adăuga şi zeama de la o lămâie.

    3. Se toarnă fierbinte în sticle (sub care au fost puse cuţite, ca să nu crape) şi se depozitează într-un loc răcoros. Se foloseşte diluat cu apă minerală sau sifon ori în combinaţie cu alte siropuri de fructe (pepene galben, de exemplu).

    RăspundețiȘtergere

salut